Rode Duivel Branko Strupar

Bondscoach Georges Leekens maakt vandaag zijn selectie bekend voor de interland van volgende woensdag tegen Finland. In het Jan Breydelstadion in Brugge starten de Rode Duivels dan met de ultieme aanloop naar EURO 2000. De basis van de selectie zal bestaan uit jongens die begin juni tijdens de Azië-trip behoorlijk presteerden. Verder volgt de bondscoach ook nog enkele jongeren van dichtbij. Branko Strupar, nu al twee maanden Belg, mag zich vandaag aan zijn eerste selectie als Rode Duivel verwachten.

Luc MARTENS

BR>«Ik weet dat er hier en daar al problemen worden gemaakt rond het feit dat genaturaliseerde Belgen in aanmerking komen voor de Rode Duivels. Dat is dan het probleem van die mensen, niet het mijne. Strupar wilde echt Belg worden om persoonlijke en familiale redenen. Voor mij komt hij zoals iedere andere Belg in aanmerking voor een selectie.»

Racing Genk stapte alles behalve overtuigend in het nieuwe seizoen, maar volgens Leekens mag dat nog geen aanleiding zijn om spelers als Hendrikx, Delbroek, Kimoni en Strupar zomaar over boord te zetten.

«De uitschakeling tegen Maribor kwam wel hard aan. De jongens van Genk zijn niet echt geweldig bezig. Maar ik kan toch niet plots al het goede dat Racing vorig jaar op de mat legde, vergeten. Het is misschien wel een vingerwijzing. Racing Genk zal nu overal de druk van de landskampioen voelen. Kunnen die gasten daar tegen? Internationals moeten daarmee kunnen leven, de Rode Duivels spelen altijd onder extreme druk. Voor sommige jongens kan dat inderdaad een probleem worden.»

Jacky Peeters

«Voor EURO 2000 heb ik de groep in grote lijnen in mijn hoofd,» zegt Leekens. «Er is een generatie spelers weggevallen, er komt een nieuwe lichting aan. Daarbij zal het groepsgevoel, dat er in Azië was, belangrijk zijn. Het Belgisch voetbal heeft geen grote vedetten. We zullen het dus als groep moeten forceren. Dat is de enige manier om iets te bereiken. En wie daar niet aan meedoet, moet eruit. Niemand heeft spreekverbod van mij gekregen, maar problemen worden binnen de groep uitgesproken en niet daarbuiten.»

«Maar goed, mijn uiteindelijke selectie krijgt steeds meer vorm. De groep van Azië, aangevuld met enkele vaste waarden en een aantal jongeren. Ik kijk nu nog uit hoe de jeugd van Lierse zich dit seizoen zal manifesteren. Vooral in de Europacupmatchen, want internationaal niveau, dat is helemaal wat anders dan de Belgische competitie.»

Naast Jurgen Cavens en Carl Hoefkens, die erbij zijn voor Finland, zijn dus ook Hans Somers en Filip Daems potentiële internationals.

Ook Jacky Peeters, ex-Racing Genk, met Bielefeld naar de eerste Bundesliga gepromoveerd, zit voor het eerst in de brede pré-selectie van Leekens. «Maar daar mag je nog geen conclusies uit trekken. Ik heb veel buitenlanders in de pré-selectie opgenomen. Vooral uit praktische overwegingen. Die jongens moeten op voorhand al opties kunnen nemen op een vlucht naar België...»

Maandagvoormiddag brengt Leekens een kern van 20 spelers, zonder de gekwetste Vidovic, samen voor een eerste training. Uitgerekend op dat moment is er op Standard een handtekeningensessie voor de Rouches voorzien. Leekens laat zich niet vermurwen en ook de Standard-internationals zullen present moeten tekenen voor de training van de Rode Duivels.