Rik Reinerink wint rit in Ronde van Nederland

Rik Reinerink, 30 jaar oud en vijfdejaarsprof bij Bankgiroloterij-Batavus, beleefde vrijdag het hoogtepunt uit zijn carrière door de vijfde rit in de Ronde van Nederland te winnen. Een veelwinnaar is Reinerink niet. De vijfde rit van de Ronde van Nederland was pas zijn zesde overwinning in vijf jaar, zijn eerste van dit seizoen.

Belga

Reinerink zette met zijn ploegmakker Rudi Kemna een ontsnapping op. Toen Kemna moegestreden was, ging Reinerink alleen door. Hij begon aan de laatste 15 km, de drie plaatselijke ronden in Sittard, met een voorsprong van 3:45. Hij moest nog alles uit de kast halen om de jagende Fassa Bortolo's, in dienst van sprinter Alessandro Petacchi, voor te blijven. Aan de meet bedroeg zijn voorsprong nog amper elf seconden. Alessandro Petacchi won de spurt van het peloton. De Italiaan had alweer geen moeite om Erik Zabel en Tom Boonen te verslaan.

Zaterdag valt het doek over de Ronde van Nederland met de traditionele heuvelrit door Limburg. Het kan nog uitdraaien op een spannend strijd tussen de US Postal-ploegmaats Viatsjeslav Ekimov en Victor Hugo Pena, die op acht seconden van Ekimov volgt, en de Zwitser Fabian Cancellara (op 0:09). Ook Marc Wauters volgt in de stand op korte afstand (op 0:19).