Boodschappenoorlog op het Internet

Je bent bezig op het Internet - beetje surfen, e-mail lezen, wat in de nieuwsgroepen struinen - en je krijgt vanzelf een seintje als een bekende aan de andere kant van de wereld ook inlogt. Zo kan je meteen gezellig een babbeltje doen.

GPD/D.Vy

BR>ICQ ('I seek you') was een van de eerste diensten die dit mogelijk maakte en werd razend populair. Aangemoedigd door het enorme succes van het berichtenprogrammaatje, kwamen er in de afgelopen jaren ook andere bedrijven die graag een graantje wilden meepikken.

Het probleem is, dat je enkel een bericht krijgt als je vriend of bekende dezelfde software gebruikt als jij. Een echte standaard is er nog niet, zodat surfers die ICQ gebruiken, alleen maar een waarschuwing krijgt als een andere bekende ICQ-gebruiker on line is. Gebruiken al je vrienden een programma van Yahoo, dan weet je niet wanneer zij op het Net zitten.

Microsoft introduceerde enige tijd geleden ook zo'n programma: MSN Messenger Service. Bijzonder aan de berichtendienst is vooral dat ook berichten konden worden uitgewisseld met de gebruikers van Instant Messenger van America Online, een dienst die al door 25 miljoen internetters wordt gebruikt. Zij konden dus direct met de Microsoft-klanten communiceren. En dat was een oorlogsverklaring, vond men bij America Online. Niks standaardisering, Microsoft maakt illegaal gebruik van de messengerservers van AOL, aldus het bedrijf. En het bleef niet bij boze opmerkingen, want AOL veranderde prompt het een en ander aan de instellingen, waardoor de uitwisseling van berichten onmogelijk werd gemaakt. Ook de boodschappendienst van Yahoo, die eveneens sinds kort met die van AOL kon communiceren, werd zo de pas afgesneden. Die daad ontlokte dan weer een kwade reactie bij Microsoft: binnen korte tijd verscheen een nieuwe versie van MSN Messenger Service, die weer wél toegang tot de AOL-servers gaf. Dat wil zeggen: slechts korte tijd, want al heel snel had AOL opnieuw zijn instellingen gewijzigd. Een echt oorlogje dus. Hoe dat oorlogje afloopt, moet nog blijken.