Berlusconi en Schröder toch rond de tafel

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Duitse kanselier Gerhard Schröder zijn zaterdagmorgen, even voor 10 uur, in Verona bijeengekomen voor een topontmoeting. Die is bedoeld om een streep te trekken onder de spanningen die tussen Italië en Duitsland heersen sinds het begin van de zomer.

Belga

"De kanselier is sinds altijd welkom in Italië, als kanselier en als vriend", zo zei de Italiaanse regeringsleider bij zijn aankomst aan de prefectuur van Verona. Hij noemde de Duitse regeringsleider in één adem ook een verlichte liefhebber van de Bel Paese en van de Italiaanse kunst.

Silvio Berlusconi had het vrijdagavond wel laten afweten op het tezamen met de Duitse bondskanselier en met voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie geplande avondje opera in het amfitheater van Verona. De Italiaanse premier liet volgens de woordvoerder de voorstelling van "Carmen" aan zich voorbijgaan omdat hij de aangekondigde manifestaties tegen zijn persoon wou vermijden.

Het amfitheater van Verona had het symbolische decor moeten worden voor de verzoening tussen beide leiders. De relaties tussen Duitsland en Italië waren gespannen sinds Berlusconi begin juli een Duits lid van het Europees Parlement een rol als bewaker in een concentratiekamp toedichtte. Schröder schrapte uiteindelijk zijn geplande vakantie in Italië.

"Mijn vakantie en mijn private beslissingen zijn één zaak, het staatsbelang een andere", zo stelde Schröder vrijdag al bij aankomst in Verona. De bondskanselier verklaarde verder dat zijn persoonlijke relatie met Berlusconi niet beschadigd is. Wel voegde Schröder er veelzeggend aan toe: "Men moet elkaar niet liefhebben, het volstaat als men elkaar respecteert".