Braziliaanse raket explodeert: 21 doden

Een Braziliaanse VLS-3 raket die de laatste testen voor de lancering onderging, is vrijdag op het lanceerplatform ontploft. Daarbij zijn 21 doden en minstens twintig gewonden gevallen. Twee onderzoekssatellieten werden vernietigd.

AP Ned

De raket explodeerde nadat een van de vier hoofdmotoren om onduidelijke redenen werd ontstoken. De Braziliaanse televisie toonde een grote rookpluim die opsteeg van het Alcantara Lanceercentrum in de buurt van Sao Luis aan de Atlantische Oceaan.

De raket met een waarde van 2 miljoen euro moest volgende week de ruimte ingaan. Brazilië zou daarmee het eerste Latijns-Amerikaanse land met een raket in de ruimte worden.

Het was reeds de derde mislukte Braziliaanse lanceerpoging. In november 1997 stortte een raket kort na lancering neer in de Atlantische Oceaan. In december 1999 werd een raket drie minuten na het opstijgen tot ontploffing gebracht vanwege technische problemen. In 1993 werd een Braziliaanse satelliet met succes door een Amerikaanse raket in een baan rond de aarde gebracht.