Nederlandse politie pakt afperser Campina op

De Nederlandse politie heeft op 3 juli een 45-jarige man aangehouden die vorig jaar het zuivelbedrijf Campina heeft afgeperst. Hij dreigde er toen mee alle Campina-producten te vergiftigen als hij geen geld zou krijgen en vergiftigde ook effectief twee kwark-dessertjes. Dat meldden de Nederlandse media vrijdag.

Belga

De man vroeg het bedrijf 200.000 euro op een rekening te storten en dreigde ermee alle Campina-producten te vergiftigen indien het bedrijf weigerde. Later vergiftigde hij ook effectief twee producten met muizengif. Hij nam twee kwark-dessertjes mee naar huis, deed er een kleine hoeveelheid muizenkorrels in, en plaatste ze weer in de supermarkt. In juni werd een vrouw onwel na het eten van zo'n dessertje. Dezelfde dag meldde de afperser twee producten in dezelfde supermarkt te zullen vergiftigen. De supermarkt kon tijdig ingrijpen.

De man had zijn dreigementen kenbaar gemaakt via het internet. Hij maakte gebruik van een anonymizer, waarmee iemand anoniem op het internet kan. De FBI heeft begin juli, op verzoek van de Nederlandse politie, het Amerikaanse bedrijf dat deze dienst aanbood, www.surfola.com., benaderd en om het e-mail adres van de man gevraagd. Zo kon hij gearresteerd worden.