Honderd doden bij geweld in oliedelta

Gevechten tussen milities van twee stammen in de Nigeriaanse havenstad Warri hebben de afgelopen dagen naar schatting bijna honderd levens gekost. Zo'n duizend mensen raakten gewond en 4.000 werden uit hun huizen verdreven. Dat meldde het Rode Kruis vrijdag.

AP Ned

De overheid, die weigert aantallen slachtoffers te noemen, heeft inmiddels troepen naar Warri gestuurd, dat in de olierijke Niger-delta ligt. Sindsdien is het rustiger. Donderdag meldde de plaatselijke overheid een staakt-het-vuren tot stand te hebben gebracht tussen de strijdende partijen, milities van de stammen Itsekiri en Ijaw.

Groepen gewapende jongeren van beide stammen bevochten elkaar deze week in de straten van Warri, dat een belangrijke basis is voor veel oliemultinationals. Dergelijke gevechten komen vaker voor en hebben meestal te maken met onenigheid over de verdeling van de olieopbrengsten.

De Ijaw voelen zich door de autoriteiten en met name gouverneur James Ibori benadeeld. De jongste uitbarsting van geweld volgde op een bevel van Ibori aan de Ijaw in juli om het door Itsekiri geclaimde district MacIver te ontruimen, waarna Itsekiri probeerden de ontruiming af te dwingen.