Commentaar: privacy

Toen hacker ReDaTtAcK vorig weekend inbrak bij Skynet, stelden heel wat mensen zich ongetwijfeld de vraag hoe lang het zou duren voor de hacker bij de kraag gevat zou worden. Dat is meteen ook vragen hoe anoniem je je over het wereldwijde web kan bewegen.

BR>Laten we maar eerlijk zijn: privacy bestaat al lang niet meer op het Internet. Als privacy er al ooit al bestaan zou hebben. Websites maken cookies waarin je gegevens staan, de nieuwe Pentium III-chip heeft een serienummer, je e-mailadres wordt gebruikt in commerciële databanken... Wat je op het Internet ook uitspookt, iemand is altijd wel in staat om je digitale voetsporen haarfijn te volgen.

De vraag is maar of dat zo dramatisch is. Want het mag dan wel mogelijk zijn, waarom zou iemand ook effectief je doen en laten op de voet volgen? Wie niets misdoet, mag de paranoia rustig achterwege laten. Enkel wie duidelijk op het verkeerde pad zit, moet zich zorgen maken over de sporen die hij of zij achterlaat.

En uiteindelijk beslist de gewone surfer nog steeds zelf hoeveel van zijn privacy hij opgeeft en wat hij daarvoor in ruil wil krijgen. Cookies kan je namelijk weigeren, e-mailadressen hoef je echt niet door te spelen en wie het serienummer van de PIII-chip maar niks vindt, koopt toch gewoon een even snelle AMD-chip?

De virtuele wereld verschilt dus niet eens zo gek veel van de echte. Want wie in het dagelijkse leven iets gedaan wil krijgen, moet een deeltje van zijn privacy opgeven. Anonimiteit bestaat nu eenmaal niet, tenzij je elke dag wil binnenblijven of de hele dag met een masker rond wil lopen...