Limburgse beloften naar het EK in Lissabon

Al het hele seizoen domineert Kevin Hulsmans de beloftencategorie. Op nationaal vlak althans. Echt veel buitenlandse ervaring heeft hij nog niet. Tenzij de Ronde van Ticino waar hij knap presteerde. Maar misschien is het beter in eigen land de pannen van het dak te fietsen dan zoals sommigen in het buitenland van het kastje naar de muur te worden gereden. In ieder geval wordt er zondag in Lissabon heel wat verwacht van Kevin. Nochtans lijkt hij de jongste weken niet in echt goede doen.

Fr.V.

BR>«Het gaat inderdaad wat minder. Na mijn

trainingsvakantie

in Spanje startte ik in de Ronde van Luik. Het ging veel beter dan ik zelf had verwacht. Ik heb daar elke dag moeten knokken voor mijn klassement. Nadien hebben die inspanningen me wat parten gespeeld.»

Terwijl de top zich in de Ronde van de Waalse gewesten afsloofde, hield Hulsmans het bij kleinere regionale wedstrijden waarin hij wel telkens mee deed voor de overwinning. Doch de echt snedige Hulsmans was niet te zien.

«Dat kwam omdat ik voor en na telkens bijtrainde. Allemaal in het vooruitzicht van het EK. Voor mij vrij belangrijk. Met Roger Swerts is afgesproken dat we na Lissabon aan tafel gaan zitten voor een contractbespreking. Het heeft geen zin nog langer belofte te blijven. Meer dan wat ik dit jaar heb gepresteerd is toch quasi onmogelijk. Ook José De Cauwer, aanvankelijk voorstander dat ik nog een jaartje belofte zou blijven, vindt dat ik rijp ben voor de stap.»

Van het EK verwacht Hulsmans wel wat. «Ook voor de Ronde van Vlaanderen zei iedereen dat ik minder was. Zelf wist ik beter en ik won. Hopelijk loopt het nu ook zo af. Een top-vijf zou ik toch graag behalen. Het parcours is vrij lastig. Er zou elke ronde een bergje te vergelijken met de Tiegemberg in zitten. Lastig genoeg dus om het verschil te maken. Als het maar geen massaspurt wordt zoals vorig jaar.»

Het gaat de jongste weken niet goed met Wesley Theunis. Speelt hij verstoppertje of is het echt

zwemmen

?

«Het is zeker geen komedie», meent Theunis. «Zondag reden we met de selectie een wedstrijd in Kortenaken. Ik heb daar op vier ronden van het einde moeten opgeven. Akkoord, we hadden voor de wedstrijd al tachtig kilometer in de benen. Maar dat mag voor renners die gewoon zijn wedstrijden van bijna tweehonderd kilometer te rijden geen handicap zijn. Het ging gewoon niet. Daar hoef ik geen doekjes rond te draaien. Ik had gehoopt in een prima conditie naar de Ronde van de Waalse Gewesten te kunnen trekken. Indien ik daar goed uit kwam, zou ik ook goed aan het Europees kampioenschap kunnen beginnen. Maar vorige week in de Waalse Gewesten geraakte ik

geen poot

vooruit. Waarschijnlijk in Spanje te hard getraind. We hebben daar een week in de Sierra Nevada op hoogte vertoefd. Drie keer hebben we daar trainingsritten van bijna zes uur afgehaspeld. Te zwaar wellicht, want ik ben vermoeid teruggekomen. Twee dagen later was er de Waalse Gewesten. Tijd om te recupereren heb ik dus niet gehad.»

De weken voor de Ronde van Vlaanderen was er van Theunis ook nergens wat te bespeuren. En plots stond hij daar toch. Hij had zich toen in alle stilte voorbereid op een belangrijke periode. Speelt hij nu dan niet hetzelfde spelletje? «Voor de Ronde van Vlaanderen wist ik van mezelf dat ik er klaar voor was. Ik had al een paar goede wedstrijden gereden maar werd telkens door pech vooraan uit de uitslagen gehouden. Nu is het anders. Ik voel me niet honderd procent. Wat niet betekent dat ik gedemotiveerd aan de start van het EK kom. Deze week heb ik het rustig aan gedaan. Alleen woensdag deden we een lange duurtraining. Voor de rest enkel wat losrijden. Volgens mijn dokter moet dat een positief effect hebben. Normaal moet ik zondag uitgerust aan de start verschijnen. Hopelijk is die hoogtetraining niet voor niets geweest.»

De nationale selectie voor het EK reed zondag een wedstrijd in Kortenaken. De overwinning ging naar Jan Kuyckx die in de finale Christophe Brandt afschudde en afgescheiden zijn derde zege van het seizoen behaalde.

«Ik was waarschijnlijk de meest frisse. De andere EK-geselecteerden waren vooraf uit Fleurus met de fiets naar Kortenaken gereden. Ze hadden dus al een tachtigtal kilometer in de benen. Ik niet», relativeert Kuyckx. «Toch geeft die zege van zondag mij vertrouwen voor vrijdag de dertiende. Neen, ik ben niet bijgelovig.

In de Ronde van de Waalse Gewesten heb ik aan de conditie kunnen werken. Geen specifieke tijdrittraining dus. Daar was geen tijd voor. Voor het Belgisch kampioenschap tijdrijden ga ik dat wel proberen. Dan is het vooraf wat rustiger. Niet dat het BK belangrijker is dan het EK van vrijdag. Verre van. Maar dankzij de Omloop der Waalse Gewesten is de conditie optimaal. En dan is specifiek trainen niet echt nodig.»

Kuyckx heeft competitie nodig om te presteren. Dat bleek al na de Baby Giro. Ook toen won hij direct daarna een wedstrijd in Nieuwerkerken. Nu weer hetzelfde. «Misschien daarom dat ik het provinciaal kampioenschap tijdrijden niet heb gewonnen», blikt hij terug. «Dat viel net in een periode dat ik het wat rustiger deed. Gewoon een gebrek aan competitieritme. Dat zal vrijdag zeker niet het geval zijn. De jongste dagen heb ik meer dan genoeg gekoerst. Deze week was het vooral batterijen opladen en wat achter de auto trainen.»

Vandaag moet Kuyckx 30,2 km voluit gaan voor een goede chrono. «Het is voor mij een beetje koffiedik kijken. De kwaliteiten van de tegenstanders zijn me niet bekend. Vraag me daarom niet waar ik denk te eindigen. Ik zal alles geven en zien waar ik uitkom. Het parcours staat me in ieder geval aan. Het is niet iets waar je constant de grote molen moet ronddraaien. Er zit een verraderlijk klimmetje in waarop je ver moet terug schakelen. Zo heb ik het graag. Ook de afstand ligt me. Ik verwacht er wel wat van.»