Atletiekfederatie in het nauw door Barmasai

ZURICH -

Cocaïne, anabolen en handjeklap. Een week voor het begin van de wereldkampioenschappen in Sevilla staat de internationale atletiek volop in de aandacht. Het zijn niet fraaie records die het nieuws domineren, maar doping- en andere schandalen. De Keniaan Bernard Barmasai voegde woensdagavond in Zürich een nieuw donker hoofdstuk toe.

REUTERS

BR>Barmasai won in de Golden League-ontmoeting de 3000 meter steeple chase. Hij bleef daarmee in de race voor de jackpot van één miljoen dollar. De internationale atletiekfederatie IAAF keert deze bonus aan het einde van het seizoen uit aan atleten die hun onderdeel in alle GL-wedstrijden winnen. Maar Barmasai gaf na afloop ronduit toe dat zijn zege niet zo 'natuurlijk' was. Hij had het op een akkoordje gegooid met de nummer twee Christopher Koskei.

De internationale atletiekfederatie IAAF zei donderdagavond dat ze een 'formeel onderzoek' zou instellen 'om te verzekeren dat de fair play regels gerespecteerd blijven'. Woordvoerder Giorgo Reineri zei dat er geen stappen zullen worden ondernomen indien alles berust op een misverstand, maar dat Barmasai 'vanzelfsprekend gediskwalificeerd' zal worden in het andere geval.

De openhartige bekentenis van Barmasai komt de IAAF niet goed uit. De atletiekwereld ligt toch al onder vuur door dopingaffaires. Zo werd onlangs bekend dat uitgerekend oud-sprintkampioen Linford Christie was betrapt op gebruik van nandrolon, een anabole steroïde. Een van de grootste atleten van de afgelopen vijftien jaar en bovendien een fel tegenstander van verboden stimulantia. Christie was al gestopt, maar viel door de mand toen hij in februari in Dortmund voor de lol nog een indoorwedstrijdje liep.