Kinrooi: meisje overleed aan hersenoedeem door leverfalen

Het overlijden van Anna-Sophie Frederix (6) uit Kinrooi is toe te schrijven aan een hersenoedeem tengevolge van een acuut leverfalen en van de aantasting van andere organen, zoals maag en darmen door toxische stoffen. Die werden aangemaakt door bacteriën, onder meer streptokokken. Dat blijkt uit de autopsie. Zo heeft het parket van Tongeren woensdag meegedeeld.

Belga

De temperatuur in de koelkast van het gezin Frederix in het appartement aan de Breeërsteenweg was met 14 graden Celsius te hoog om voedsel goed te kunnen bewaren. Veertien graden is daarentegen een goede temperatuur voor de ontwikkeling van bacteriën, onder meer streptokokken. Deze bacteriën kunnen op hun beurt toxische stoffen aanmaken, hetgeen in casu gebeurd is. De ontwikkelde toxische stoffen moeten agressief zijn geweest vooral voor de lever van het meisje. De juiste aard van de bacteriën en van de toxische stoffen zal door een deskundige uitgebreid worden onderzocht.

"Uit de resultaten van het onderzoek blijkt duidelijk dat het hier niet gaat om een opzettelijk handelen. Er zijn voorlopig ook geen aanwijzingen dat er een gevaar voor de volksgezondheid is. Drie van de vier kinderen verblijven nog op de intensieve afdeling van het ziekenhuis in Leuven", zegt magistraat Bart Helsen van het Tongerse parket.

Vorige vrijdag al was de pastasalade klaargemaakt, zo blijkt uit het onderzoek. In het weekend ging het gezin op uitstap naar Planckendael waarna bij thuiskomst het restje pastasalade in de koelkast werd gezet. Maandagavond aten de vijf jongste kinderen nog van deze pasta. In de nacht van maandag op dinsdag werd het meisje van zes ziek, waarna de ouders naar het ziekenhuis van Maaseik gingen. Daar werden de vier andere kinderen die de pasta gegeten hadden, één na één ziek. Meteen werd besloten hen over te brengen naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Daar overleed het 6-jarig meisje dinsdag om 6.30 uur.

Het parket van Tongeren biedt zijn medeleven aan aan de familie van het slachtoffertje. Het parket doet geen bijkomende mededelingen.