Ruim 1,6 miljoen kijkers voor de zonsverduistering

HASSELT -

Tijdens het piekmoment van de zonsverduistering hadden bijna één miljoen Vlamingen hun televisie op TV1 afgestemd. Naar de speciale uitzending over de verduistering van de VRT keken er gemiddeld 726.100 mensen, maar op het piekmoment waren dat er 977.000. Goed voor 51,1 procent marktaandeel. VTM moest het met minder kijkers doen: gemiddeld keken er 586.700 mensen naar de capriolen van Boudewijn Van Spilbeeck in zijn helicopter. Dat is 41,8 procent marktaandeel. Tijdens het moment supreme hadden 663.600 mensen hun toestel op VTM afgestemd. Nog een piekmoment kwam er daar na de eclips toen 743.500 mensen naar de commerciële zenders zapten. Dat betekent dat in België tijdens de zonsverduistering minstens 1.640.600 mensen de eclips op hun televisietoestel hebben gevolgd. Op dat vroege middaguur is dat enorm.

MaLu

BR>Els Claeys (studiedienst VRT): «Blijkbaar kijken de mensen weer massaal naar de VRT tijdens zo'n groot evenement. Ook heel opvallend is dat veel Vlamingen er niet genoeg van kregen. Vlak na de uitzendingen van VRT en VTM schakelden de kijkers over naar de Buitenlandse zenders.

Gemiddeld 17.000 Vlamingen keken naar de rechtstreeks uitzending van Nederland 2. Andere mensen zapten kort voor enen naar de RTBF (8.400), CNN (1.800) en BBC World (2.300).Ook in Nederland kropen de mensen massaal voor hun televisie om de eclips te volgen. In totaal keken ruim drie miljoen Nederlanders naar een rechtstreekse uitzending over het natuurverschijnsel. De reportage van de NOS op TV2 met de ietwat absurde commentaar van Joop van Zijl scoorde veruit het hoogst: gemiddeld 2,1 miljoen kijkers. Op het 'hoogtepunt' tussen 12.15 en 12.45 uur keken zelfs 2,9 miljoen mensen. De uitzending op RTL 4 trok daarnaast 270.000 kijkers.

«Dit hoge aantal verbaasde mij aanvankelijk ook,» liet Nicolette Nellen van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS weten. «Je verwacht toch dat de mensen massaal naar buiten zouden gaan. Maar in grote delen van Nederland was het gistermiddag bewolkt, terwijl het in Hilversum tijdens de verduistering juist opklaarde. Op de televisie was het dus het beste te zien.»