Roemeense bisschop door woedende gelovigen opgesloten in kerk

Boze gelovigen in het Roemeense dorp 23 Augustus hebben een orthodoxe bisschop een tijdlang in de kerk opgesloten omdat hij hun pastoor kwam ontslaan. Die was ondanks een verbod van de bisschop hertrouwd.

AP Ned

Teodosie, bisschop van Tomis, voert een streng beleid tegen gescheiden en hertrouwde priesters. Vorig jaar ontsloeg hij in de stad Constanta de hoofdpriester die ook was hertrouwd. Teodosie ontnam de parochiepriester van 23 Augustus, Vladimir Cazan, het recht om kerkdiensten te leiden, maar de 52-jarige pastoor weigerde op te stappen. Cazan beweert geen intiem contact te hebben met zijn nieuwe vrouw, een politieagente.

Maandag arriveerde Teodosie in het dorpje om er het altaarkleed weg te halen. Volgens de regels van de orthodoxe kerk kan er geen misdienst plaatsvinden als het altaarkleed weg is. Woedende kerkgangers sloten Teodosie op in de kerk en beschuldigden hem ervan heilige voorwerpen te ontvreemden. De bisschop werd een half uur later bevrijd nadat hij met zijn mobiele telefoon naar de politie had gebeld.