Hillary met CNN langs kunst Witte huis

WASHINGTON -

U wordt de jongste dagen wel verwend qua zeldzame gebeurtenissen. De eclips is amper voorbij of het CNN-programma 'The Artclub' presenteert u een exclusieve tour langs de kunstcollectie van het Witte Huis, met Hillary Clinton zelve als gids. Het is de eerste keer dat de collectie weer op de buis te zien is sinds First Lady Jackie Kennedy begin jaren zestig haar beroemde televisierondleiding gaf. Wie het programma morgen om 22.30 uur niet kan bekijken, kan zondag en maandag altijd de herhaling meepikken.

Koen GORIS

BR>

Jackie Kennedy was de eerste presidentsvrouw die grote veranderingen aanbracht in het Witte Huis. «Als ik hier moet wonen, wil ik ook de inrichting bepalen,» was haar uitleg. Meteen opende ze ook de deuren van de presidentswoning voor televisiekijkend Amerika.

«Uiteraard is de pers sindsdien nog in het Witte Huis geweest,» zegt Derek Guthrie, producer van 'The Artclub'. «Maar dit is de eerste keer sinds Jackie Kennedy dat de First Lady nog eens een rondleiding geeft. Een buitenkans.»

Trots

De kunstcollectie van het Witte Huis bestaat uit een honderdtal werken, voornamelijk schilderijen. Het was Hillary Clinton die ook beeldhouwwerken introduceerde. «Momenteel loopt in de tuin zelfs een expositie rond de beelden,» vertelt Artclub-producer Guthrie. «De pronkstukken zijn twee beelden van Rodin, de rest is werk van Amerikaanse beeldhouwers die door hem beïnvloed zijn.»

Hoeveel de Witte Huis-verzameling waard is, weet Guthrie ook niet precies. «In elk geval vele miljoenen dollars,» zegt ie. «Wat de Europese werken betreft hangen er vier schilderijen van Cézanne en één Monet. De rest is afkomstig van Amerikaanse kunstenaars. Hillary speelt een belangrijke rol in de verdere uitbouw van de collectie. Zo heeft ze 'Bear Island' van Georgia O'Keefe aangekocht, meteen het eerste schilderij van een vrouw uit de 20ste eeuw in het Witte Huis.»

«Ze heeft ook 'Sand Dunes' van Tanner aan de verzameling toegevoegd, een van de belangrijkste zwarte schilders uit de 19de eeuw. 'Sand Dunes' is trouwens het eerste werk van een Afro-Amerikaanse kunstenaar in de presidentswoning. Daar is Hillary best wel trots op. Net als op de herinrichting van de Blue Room, waar bijvoorbeeld het portret van president Monroe hangt, geschilderd door Samuel B. Morse, de uitvinder van de telegraaf.»

Goede smaak

«Het oudste schilderij uit de collectie is overigens een portret van George Washington, de eerste president van de VS, gemaakt door Gilbert Stuart in 1797,» vervolgt Guthrie. «Toen de Britten in 1814 de stad Washington veroverden, weigerde de toenmalige First Lady Dolly Madison te vluchten zonder het schilderij. Ze liet het uit de leest verwijderen en nam het mee. Aangezien de Britten de presidentswoning tot op de grond platbrandden, is dit schilderij de enige resterende link met het oorspronkelijke Witte Huis.»

Het budget waarover de presidenten en hun vrouwen beschikken om kunst te kopen, werd vroeger gespijsd met overheidsgeld. Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig moet een comité, waarvan Hillary voorzitter is, geld verzamelen in de privésector.

«Toch is ze erin geslaagd het budget te verhogen,» weet Guthrie. «Het comité heeft een budget van een dikke 200 miljoen frank. Niet alleen om kunst aan te schaffen, maar ook om oude schilderijen te laten restaureren. Hillary heeft overigens veel veranderd in het Witte Huis. Er moet ook veel opgeknapt worden, want het is werkelijk ongelofelijk hoeveel activiteiten in dat gebouw plaatsvinden. Daardoor evolueert en verandert het voortdurend. Niet zoals Buckingham Palace, waar alles altijd hetzelfde blijft.»

«Kritiek op de smaak van haar voorgangers zal u Hillary niet horen uiten. Dat kan ook moeilijk, nietwaar. Maar ze heeft wel veel lof voor Jackie Kennedy.» En wat is Guthries mening over de First Lady van de VS? «Een intelligente vrouw, met een moderne, goede smaak. Kijk zelf maar.»