VTM gaat najaar in met acht nieuwe programma's

VILVOORDE -

Gisteren was het de beurt aan VTM om zijn najaarsprogrammatie voor te stellen. «We gaan er in september een serieuze lap op geven, met honderd procent Vlaamse producties in prime time,» kondigde directeur-generaal Erik Claeys aan. Laten we hopen dat hij niet vaart zoals Erik Strieleman een paar jaar geleden. Als toenmalige TV1-netmanager kondigde die toen aan dat hij

ze

een uppercut ging verkopen. Hij bewees alleen maar dat hij niks van boksen kent.

JAAK VANDYCK

BR>

«Als marktleider staat VTM onder druk,» wist Claeys in zijn welkomwoord. «We willen kampioen blijven. Wel, echte kampioenen kunnen ook nog demarreren als het bergop gaat.»

Het valt nogal mee met die bergop. Na jaren waarin de buikriem werd aangesnoerd en besparen de voornaamste boodschap was, is de Vlaamse Media Maatschappij uit de rode cijfers.

«Er zijn opnieuw middelen beschikbaar om onze ambities hard te maken,» aldus Claeys. «Een nieuwe look zal de vernieuwing en verjonging illustreren. Onder het motto nog verbeteren wat goed is en vernieuwen waar het kan, investeren we in nieuwe formats en in talent: toppers werden aangetrokken en jonge mensen krijgen kansen. Eerlang starten we de productie van de fictiereeks 'Veel geluk, professor', naar het boek van Aster Berkhof. Daarmee knopen we opnieuw aan bij de prestigieuze projecten zoals 'Ons geluk'.»

VTM gaat de herfst in met acht nieuwe programma's. Het aanbod voor de jeugd wordt verdubbeld. Elke namiddag wordt gevuld. Wat schaft de pot?

Komen terug:

Heel wat programma's lopen gewoon verder. Een greep uit een veel ruimer aanbod: 'Wittekerke', 'Familie', 'H, T & D', 'Lilli en Marleen', 'Nonkel Jef', 'Domino', 'Jambers Magazine', 'Royalty', 'Het hart van Vlaanderen', dat een plaats krijgt vlak voor het nieuws, en de 'Soundmix Show'.

Worden opgefrist:

'Telefacts' wordt in een nieuw kleedje gestoken en het team wordt uitgebreid. Ook 'Blind Date' wordt onder handen genomen. 'TV6' begint aan een tweede seizoen: het zijn geen 'Sterren en Kometen' meer, maar verder blijft Luk Alloo veertig weken lang even gek en eigengereid.

Acht nieuwe programma's:

'De laatste Ronde'

is een kwis over de voorbije eeuw. Birgit Van Mol test elke week de kennis van twee teams van drie kandidaten.

'Wedden dat...'

, een

gouwe ouwe

, moet één van de grote klappers van het najaar worden. U herinnert zich Jos Brink; straks doet Koen Wauters de presentatie.

Walter Grootaers maakt zijn debuut op VTM in 'Wie wordt multimiljonair'. Wie de vijftien vragen juist beantwoordt, wint 20 miljoen. De format was vorig jaar een groot succes in Groot-Brittannië en in Nederland.

'Allemaal baasjes'

is een dierenprogramma dat voorlopig enkel over honden en katten zal gaan. In het kasteel van Rullingen, het vaste decor, ontvangt Daisy Van Cauwenbergh elke week ook een BV om over zijn hond of kat te praten.

'Goedele live'

is de werktitel van het live-praatprogramma waarin Goedele Liekens maatschappelijke problemen aansnijdt. Ze begint met één gast en trekt daar, naar eigen zeggen, steeds bredere cirkels omheen.

'Hete kussen uit Salou'

is een reeks van zes afleveringen waarin Jambers het heeft over vakantieliefdes. Hij volgde een aantal Vlaamse meisjes en jongens tijdens hun vakantie in de Spaanse badplaats Salou. De voorspelling luidt dat u straks over niks anders gaat praten op uw werk, op school of in het café.

De opvolger van 'Zondag, Josdag' moet nog een titel krijgen. Voorlopig spreekt men daarom nog over het

'Zondagmagazine'

. Het wordt een gevarieerd programma, gepresenteerd door An De Baetzelier en Herbert Bruynseels.

'Verschoten & Zoon'

is de nieuwe sitcom met Jacques Vermeire en verder o.a. Martine Jonckheere en Joyce De Troch. Vermeire keert terug naar zijn roots: hij speelt een garagist.

De acht nieuwe programma's zijn er eigenlijk negen. U mag hier

'De Makelaar'

aan toevoegen, een nieuwe fictiereeks met Veerle Eyckermans in de hoofdrol. Zij is Ellen De Ridder, een jonge vrouw die door omstandigheden terecht komt in het wereldje van onroerend goed. 'De Makelaar' begint echter nog niet in september, maar later, wellicht ergens in oktober.