Duitsers kunnen verboden boek van Hitler op Internet kopen

HASSELT-

Tot 1945 was het boek met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren een Duitse bestseller. Daarna mocht het niet meer verkocht of publiek getoond worden. Nu is 'Mein Kampf', het boek waarin Adolf Hitler zijn programma van rassenwaan en nationalisme uiteenzet, weer op de Duitse markt, via het Internet. En daar is weinig tegen te doen.

Marc VAN DE WEYER

BR>

Wie na 1945 in Duitsland een exemplaar van Mein Kampf in handen wilde nemen, moest zich wenden tot obscure antiquariaten of zich melden bij de 'gifkast' van openbare bibliotheken die het boek voor wetenschappelijk gebruik in huis mochten hebben.

Sinds het Internet zijn entree maakte, is het voor Duitsers weer spotgemakkelijk om Hitlers politieke programma in te kijken en aan te schaffen.

Wie de woorden Mein Kampf via een Internetzoekmachine naspeurt, krijgt binnen enkele seconden een lijst met enkele duizenden Internetadressen. Een van de eerste adressen leidt naar 'Eva Braun Merchandise', een site genoemd naar de mevrouw met wie Hitler zijn laatste levensjaren deelde. Daar is Mein Kampf te koop. In het Engels, in een gebonden of in een gewone versie. De bestelling wordt binnen enkele dagen na betaling per kredietkaart thuisbezorgd, ook in Duitsland.

Schweinkram

De Duitse justitie bezint zich nu op maatregelen. «Wir wollen den Schweinkram hier nicht haben», aldus een woordvoerder van het federaal ministerie van justitie, aangehaald door de in München verschijnende Süddeutsche Zeitung. Veel kunnen de Duitse overheden, federaal of in de deelstaten, echter niet beginnen tegen de nieuwe verspreidingsvorm van de

Schweinkram

(vrij vertaald: vuiligheid).

De Vrijstaat Beieren kreeg na de Tweede Wereldoorlog van de geallieerden de auteursrechten van Mein Kampf toevertrouwd. Hitler had tot aan het einde van zijn leven zijn officieel adres op het nummer 16 van de Prinzregentenplatz in de Beierse hoofdstad. De Beierse regering gebruikte haar erfenis tot nu toe steeds om het verbod op de verspreiding kracht bij te zetten. Ook in Europese landen waarmee Duitsland gerechtelijke conventies heeft afgesloten. Zo werden met succes uitgaven van Mein Kampf in Zweden, Denemarken en Portugal tegengehouden.

Maar het Internet en vooral de Amerikaanse Internet-verzendhuizen zijn niet onderworpen aan Duitse wetten of auteursrechtenconventies. In 1933 verkocht de uitgeverij van de nationaalsocialistische partij NSDAP de Amerikaanse en Britse rechten al aan een andere uitgeverij. Het wordt dus erg moeilijk om iets tegen de verkoop van Mein Kampf via het Amerikaanse deel van het Internet te ondernemen.

Stoffige tekst

De Duitse justitie kan wel de kopers van Mein Kampf vervolgen. Het Duitse wetboek van strafrecht verbiedt niet alleen het herdrukken of het verkopen maar ook het aanschaffen van het boek. Daarbij is niet aan de orde of de aanschaf over de toonbank of via het Internet gebeurt. Het Duitse ministerie van justitie zegt dat Duitse kopers dus strafbaar blijven. De hoogste Duitse rechtsinstantie, het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe, bepaalde overigens al in 1979 dat oude exemplaren

antiquarisch

verkocht mogen worden en dat het

lezen

van Mein Kampf op zich niet strafbaar is.

Intussen gaan er ook in Duitsland stemmen op om het verbod op de verkoop van Hitlers boek te versoepelen. Het verbod zou reclame zijn voor een stoffige tekst die nauwelijks nog dynamiet bevat. De levendige neonazistische subcultuur in de Verenigde Staten, die gevoed wordt door de vrije lectuur van Hitlers teksten, leidt anderen echter tot het tegengestelde advies: Mein Kampf is nazi- en racistische propaganda, die ook vandaag de dag beter verboden blijft, alle Internet-vrijheid ten spijt.