Prins van Liechtenstein trekt zich terug uit actieve politiek

Prins Hans-Adam II van Liechtenstein trekt zich terug uit de actieve politiek. De 58-jarige monarch zal op 15 augustus volgend jaar de regeringsbevoegdheden doorgeven aan zijn 35-jarige zoon Alois. Dat heeft Hans-Adam II vrijdag aangekondigd. vrijdag vierde de dwergstaat haar nationale feestdag.

Belga

De machtsoverdracht vindt plaats na onderling overleg. In Liechtenstein - één van de kleinste, maar ook één van de rijkste landen ter wereld - wil de traditie immers dat de opvolging plaatsvindt op het moment dat de prins zijn voornaamste projecten heeft afgerond en diens opvolger zich bereid heeft getoond om de teugels voortaan in handen te nemen.

Hans-Adam blijft prins en staatshoofd. Dat gebeurde ook bij de vorige machtsoverdracht. Hans-Adam II nam in 1984 de regeringszaken over van zijn vader Franz-Josef II, maar hij werd pas staatshoofd in 1989, op het moment dat Franz-Josef II stierf. In maart van dit jaar hechtte een tweederde meerderheid van de 17.000 stemgerechtigde inwoners in het prinsdom haar goedkeuring aan een nieuwe grondwet die de macht van de monarchie versterkt. De prins kan voortaan makkelijker de regering ontslaan, in het parlement gestemde wetten blokkeren en tussenkomen bij de benoeming van rechters.

Aan het referendum ging een heetgebakerd debat vooraf. Hans-Adam II dreigde er zelfs mee in ballingschap naar Wenen te vertrekken indien de stemming in zijn nadeel zou uitdraaien. In zijn speech bedankte de prins vrijdag de bevolking voor de steun en het vertrouwen.

In de Raad van Europa, waar Liechtenstein sinds 1978 deel van uitmaakt, werd de grondwetswijziging van Hans-Adam II sceptisch onthaald. Woensdag dreigde de prins er nog mee zijn land terug te trekken uit de Raad indien deze organisatie aanpassingen aan de grondwet zou eisen.