"CIA kende de namen van 2 terroristen voor 11/9"

De Verenigde Staten hebben in 2000 één van de terroristen die bij de aanslagen van 11 september betrokken was, in de VS binnengelaten, hoewel ze op de hoogte waren van zijn banden met al-Qaida. Dat bericht het Duitse magazine 'Stern', dat donderdag verschijnt. In zijn nieuwe editie stelt het weekblad dat de CIA wist dat de Libanees Ziad Jarrah bij al-Qaida betrokken was. Toch lieten de Verenigde Staten hem het land binnen om er een pilotenopleiding te volgen.

Belga

Vorige week meldde 'Stern' reeds dat de CIA al in maart 1999 door de Duitse inlichtingendiensten getipt werd over Marwan Alshehhi, die op 11 september het vliegtuig bestuurde dat in de zuidelijke WTC-toren te pletter vloog. Stern citeert een vertrouwelijk document van de FBI (Federal Bureau of Investigation) dat aantoont dat de CIA in januari 2000 al kennis had van Ziad Jarrahs banden met al-Qaida. Jarrah werd toen in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) aangehouden, terwijl hij vanuit Afghanistan op weg was naar Hamburg. In Afghanistan had de man een opleiding in een trainingskamp van al-Qaida gevolgd. Tijdens de vier uur durende ondervraging in Dubai vertelde Jarrah dat hij een tijd in Afghanistan was geweest en een vliegtuigopleiding in Florida wilde volgen.

De ambtenaren in Dubai speelden deze informatie door naar de CIA. Toch kon Jarrah vier maanden later een visum krijgen voor de VS en er een vliegopleiding volgen in Florida. Op 11 september bestuurde Jarrah het vliegtuig dat in Pennsylvania neerstortte. Alshehhi en Jarrah studeerden beiden vliegtuigbouwkunde aan een technisch college in Hamburg. Ze maakten deel uit van de "Hamburg-cel", die onder leiding stond van een andere 11 september-piloot, Mohammad Atta. De drie terroristen volgden samen een al-Qaida-opleiding in Afghanistan.