Zelfmoordaanslag verwoest VN-kantoor Bagdad: 20 doden

Een zelfmoordaanslag op het hoofdkantoor van de VN in Bagdad heeft dinsdag het leven gekost aan zeker twintig mensen, onder wie de hoogste VN-gezant in Irak, de Braziliaan Sergio Vieira de Mello. Honderd mensen raakten gewond. Het VN-kantoor is gevestigd in het Canal-hotel in het noordoosten van de stad. Volgens de eerste berichten reed een vrachtwagen vol explosieven de lobby binnen. Er werkten op dat moment zo'n 300 mensen in het gebouw, dat deels is ingestort. Er zijn zowel Iraakse als buitenlandse doden, zei een VN-medewerker. Het Amerikaanse leger stuurde meteen een aantal helikopters naar de plek van de aanslag, om gewonden af te voeren. Vieira de Mello bevond zich op zijn kantoor op het moment van de explosie. Aanvankelijk werd gemeld dat hij gewond onder het puin lag, maar VN-woordvoerder Fred Eckhard maakte later zijn overlijden bekend. Een hoge UNICEF-medewerker liep zware verwondingen op.

AP Ned

Reddingswerkers banen zich met de hand een weg door het puin, op zoek naar mensen die vastzitten. In de grond gaapt een gat van vijftien meter breed. Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, bracht een bezoek aan de plaats van de aanslag. Op het moment van de explosie was in het hotel een persconferentie aan de gang. De explosie was zo krachtig dat tot op twee kilometer afstand ruiten sneuvelden. Het drie verdiepingen tellende hotel werd voornamelijk als kantoor gebruikt. De meeste VN-organisaties hadden er hun intrek genomen, behalve UNICEF en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). De cafetaria van het hotel was populair bij journalisten en hulpverleners. Tot het begin van de oorlog werkten de wapeninspecteurs van de VN vanuit het kantoor. Wie voor de aanslag verantwoordelijk is, is nog onduidelijk. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist. Eckhard zei dat de VN geen waarschuwingen hadden ontvangen.

De aanslag lijkt op die van twaalf dagen eerder op de Jordaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad. Ook toen lieten de daders een vrachtwagen vol explosieven ontploffen bij een gebouw waarin zich veel burgers bevonden. Bij de aanslag op de ambassade kwamen negentien mensen om.