Israël treft maatregelen na bloedige aanslag

De veiligheidsmaatregelen in Israël zijn woensdag opgeschroefd na de zelfmoordaanslag van dinsdag in Jeruzalem die aan achttien mensen het leven kostte. De politie voert meer patrouilles uit, op wegen in en om Jeruzalem zijn wegblokkades opgeworpen en auto's worden bij controleposten uitvoerig gecheckt. Het leger pakte in de nacht van dinsdag op woensdag op de Westoever negen gezochte Palestijnen op.

AP Ned

Na de aanslag heeft Israël het contact met de Palestijnse Autoriteit verbroken. De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft op zijn beurt de dialoog met de Hamas en de Islamitische Jihad beëindigd. Beide radicale groeperingen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Abbas staat onder grote druk om de bewegingen te ontmantelen zoals het internationale vredesplan, de routekaart, eist. Op 29 juni kondigden de bewegingen een wapenstilstand af, maar zij hebben die meermaals geschonden. In een op video vastgelegde afscheidsboodschap die Hamas vrijgaf zegt de dader van de aanslag van dinsdag, de 29-jarige Raed Abdel-Hamed Mesk, dat Israël de wapenstilstand heeft geschonden. Mogelijk doelde hij op het doodschieten van een leider van de Islamitische Jihad, Mohammed Sidr, vorige week door het Israëlische leger.

Hoewel de aanslag het vredesproces aan het wankelen heeft gebracht, verwachten analisten dat dat proces door zal gaan. De druk op de Palestijnse Autoriteit om extremistische bewegingen aan te pakken wordt waarschijnlijk opgevoerd, schreef een verslaggever van de Israëlische krant Yediot Ahronot, Alex Fishman. "Het is een absolute noodzaak dat de politieke koers wordt gevolgd omdat het alternatief een terugkeer is naar de onophoudelijke cyclus van bloedvergieten", oordeelt Fishman.