Grootste mierenkolonie ter wereld gaat tenonder

Een van twee enige monumentale mierenkolonies op onze planeet staat op de rand van vernietiging. De bouw van een haven aan de baai van het Japanse Ishikari dreigt de grootste mierenkolonie ter wereld - met een waarschijnlijke ouderdom van 1000 jaar - op te slokken.

P.D.

BR>De kolonie werd pas in de jaren zeventig ontdekt en omvatte toen 45.000 nesten die zich vertakten over 20 kilometer. Niet minder dan 306 miljoenen werkmieren en 1,1 miljoen koninginnen leefden toen in dit enorme nestencomplex aan de Japanse Zee. Een netwerk van sporen en tunnels lieten de werkmieren toe van het ene nest naar het andere te sporen. Wat erg opmerkelijk is, omdat mieren van verschillende nesten normaal elkaars 'keel' plegen over te bijten.

Wetenschappers weten niet waarom deze betrekkelijk gewone mierensoort, de rode bosmier, zo'n megakolonie uit de grond heeft gestampt. De enige andere plaats waar dat bij hun weten ooit gebeurde, ligt in het Zwitserse Juragebergte.

Momenteel hebben constructiewerken al 30 procent van de mierenmegapolis opgeslokt. Niet dat de Japanse bosmier zich laat doen. Normaal verdedigt ze zichzelf als Jean-Claude Van Damme in topconditie. Probleem is echter dat het insect extreem gevoelig is voor verandering. Vibraties van pneumatische hamers en vrachtwagens kunnen makkelijk hele nesten vernietigen.