Aantal eeuwelingen in België sinds 1990 meer dan verdubbeld

Sinds 1990 is het aantal honderdjarigen in ons land meer dan verdubbeld. Dit jaar telt België 1.154 eeuwelingen. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. "Dat is een normale evolutie. Tegen 2040 zullen er duizenden honderdjarigen zijn", zegt geriater Lucien De Cock.

Belga

In 1990 waren er in ons land 546 honderdjarigen, in 2000 917 en dit jaar dus 1.154.

Vorig jaar stierf de oudste Belg Woinke (Joanna) Turcksin in het Vlaams-Brabantse Machelen. Ze werd 112 jaar en stond in de top-10 van de oudste mensen ter wereld. Na de dood van Woinke werd Anne Adams (110) uit Jette de oudste levende Belg. "Op dit moment is ze de 37ste oudste mens ter wereld", zegt dokter De Cock.

De Cock heeft onder andere de Française Jeanne Calment goed gekend (die in '97 stierf op 122-jarige leeftijd), begeleidt tientallen eeuwelingen in ons land en schreef allerlei studies en boeken over geriatrie zoals 'Hoe kan ik 120 jaar worden'.

Dat het aantal eeuwelingen stijgt, is niet meer dan normaal, zegt hij. "Het is in de genen vastgelegd dat de mens voorbestemd is om 120 jaar te worden". Allerlei 'killers' - ziektes, oorlogen, ongevallen etc - hebben ertoe geleid dat de mens sneller stierf dan genetisch bepaald.

"Maar vandaag zijn we de strijd tegen die remmende factoren aan het winnen", zegt De Cock. "Een grote overwinning was het terugdringen van allerlei infecties. Nu vechten we tegen hart- en vaatziekten en kanker: de belangrijkste doodsoorzaken vandaag".

"Hoe sneller we deze ziektes kunnen aanpakken, hoe sneller de levensverwachting zal stijgen". Nu is al duidelijk dat er meer en meer 110-jarigen zijn; mensen die dus in de buurt komen van de 120 jaar. "Wereldwijd zijn vandaag 47 mensen 110 of ouder", zegt De Cock.

Het aantal eeuwelingen in België ligt - in vergelijking met andere landen - nog altijd vrij laag, zegt de geriater. Ter vergelijking: Japan telt 25.000 honderdjarigen. "Maar ook bij ons zal het aantal de komende jaren enorm toenemen", voorspelt De Cock. "Tegen 2035-2040 zullen er duizenden eeuwelingen zijn".