Nieuwe CAO werknemers Buseloc en Sopletex

De directie en beheerraad van de vzw Buseloc & Sopletex in Peer hebben met het ABVV woensdag de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) ondertekend en aan het personeel voorgesteld. De 81 werknemers van de erkende beschutte werkplaats Buseloc en het opleidingscentrum voor langdurig werklozen Sopletex krijgen 4 frank per uur opslag. In de confectiesector voorziet de nationale CAO een verhoging van 3 frank per uur. In de vzw's worden voornamelijk matras- en waterbedhoezen en tuinmeubelkussens gemaakt. Directeur Leon Hendrix hoopt dat met deze nieuwe CAO de rust in de vzw's terugkeert. Op 9 juli, de dag voor de collectieve zomervakantie, hield het personeel een stakingsdag. Het ACV erkende de staking, het ABVV niet. «Wij hebben meer uit de brand kunnen slepen dan in de nationale CAO is voorzien. Iedereen gaat erop vooruit,» meent Hendrix.

Y.L.

BR>Wie niet tevreden is met het hele scenario is ACV-textiel. «Ondanks het feit dat alleen wij de staking hebben erkend, zijn we buiten de onderhandelingen gehouden,» zegt ACV'er Bob van Laecke. «Iedereen krijgt opslag, maar wel 2 frank minder dan in de nationale CAO.» Hendrix repliceert heftig: «Die 6 frank loonsverhoging geldt niet voor onze sector. Ik neem het het ACV erg kwalijk dat het als een echte oproerkraaier tekeer is gegaan. ACV-verantwoordelijken hebben de werknemers angst ingeboezemd en onwaarheden verteld over uitbetalingen. Maar de aanvullende vakantievergoedingen, syndicale premies en reisvergoedingen zijn altijd op tijd uitbetaald geweest. Het ACV had andere motieven om onrust te zaaien: het wou zijn greep op onze vzw's niet verliezen. Met zo'n partner naar de onderhandelingstafel stappen, is onmogelijk.»

Het ACV spreekt dat formeel tegen. «De directie heeft altijd een boontje gehad voor het ABVV. Wij stonden op de barricaden, het ABVV gaat met de eer lopen. En als de directeur stelt dat onze mensen het CAO-voorstel op de algemene vergadering van afgelopen dinsdag ook hebben goedgekeurd, liegt hij. Dat hebben ze niet gedaan.»