Met scholieren naar IJsland?

ANDERLECHT -

Anderlecht hoeft over twee weken slechts voor de schijn naar IJsland. Zelfs met zijn scholierenploeg kan het na de 6-1 van gisteren de kwalificatie veiligstellen. De openingsweek van het nieuwe seizoen kon nauwelijks beter. Opvallende vaststelling: ondanks zijn behoorlijke matchen scoorde Jan Koller nog niet.

Yves TAILDEMAN

BR>

Anderlecht wil van het seizoen dat leidt naar het millennium een voetbaljaar vol records maken. De duurste Belgische transfer ooit - 120 miljoen voor Jan Koller - realiseerde het al, de 25ste titel, de 37ste opeenvolgende Europese kwalificatie en wie weet de achtste Europese finale zijn slechts verre dromen. Wilde het gisteren dingen naar een record, dan moest het zijn van de grootste thuisoverwinning in de UEFA-cup.

Op papier was dat geen onmogelijke opgave. De grootste UEFA-cup-zege zege in het Constant Vanden Stock-stadion - 6-0 - dateert van 1969. Ook toen was de tegenstander een IJslandse ploeg, Valur Reykjavik. Ditmaal was het bezoek nog minder indrukwekkend. Leiftur speelde nog nooit een Europese wedstrijd en dat bleek ook uit de organisatie van zijn trip. De ploeg landde dinsdagnacht in Frankfurt en moest dan nog een urenlange busreis maken naar Brussel. Ondanks zijn drie Brazilianen heeft geen enkele Leiftur-speler naambekendheid. Of toch, want doelman Jens Martein Knudsen is de man die met de muts op het hoofd de Faroër aan een historische 1-0-zege hielp tegen Oostenrijk.

Anderlecht, dat in laatste instantie met David Brocken startte voor de geblesseerde Iachtchouk, moest van zijn 232ste Europese match dus een oefenpotje maken. Sporting nam die term iets te letterlijk. Het speelde zonder tempo en stapelde de slordigheden op. De combinaties stokten, de gele muur die Leiftur optrok, werd lange tijd niet bedreigd. Gelukkig beschikt het nieuwe Anderlecht over een aardig alternatief: de lange bal naar Jan Koller. De assist van lange Jan bereikte Goor, die droog inknalde. (1-0)

Net op het moment dat Anderlecht zijn draai begon te vinden, scoorden de IJslanders tegen. Enige spits Arge kreeg op links bijzonder veel ruimte van debutant Oyen en scoorde via De Boeck (1-1). Anderlecht mocht herbeginnen en opnieuw gebeurde dat moeizaam. Koller (tweemaal) en Van Diemen misten reuzekansen. Tot opluchting van paars-wit was het net voor de rust

David Brocken-time

. Eerst ging zijn harde schuiver via een IJslands been binnen (2-1), nadien kopte Bart Goor zijn perfecte voorzet net voorbij de doellijn. (3-1)

Anderlecht was meteen vertrokken. Opnieuw verlengde Koller perfect met het hoofd, ditmaal was Zetterberg de afwerker (4-1). En ook Brocken bleef met assists strooien. Baseggio hoefde slechts zijn hoofd tegen diens corner te zetten (5-1). Anderlecht kreeg er maar niet genoeg van en duwde het gaspedaal verder in. Toen Tomasz Radzinski er na een kunststukje van Zetterberg en Koller nog eentje bij deed (6-1) en de kansen zich bleven opstapelen, vierde het Anderlecht-stadion feest zoals in zijn beste dagen. Jan Koller had voor het toetje en voor het clubrecord kunnen zorgen, maar de lange Tsjech had pech bij de afwerking. Toch gunde trainer en publiek hem een applausvervanging. De tegenstander mag nog waardeloos zijn geweest, de fysieke sterkte en doelpuntenhonger van Anderlecht laten het beste vermoeden voor de komende weken.