Bondscoach José De Cauwer met drie Limburgers naar EK in Lissabon

Vandaag en zondag worden in Portugal de Europese kampioenschappen wielrennen voor beloften georganiseerd. Vorig jaar won Andy Vits voor ons land zilver in Upsala. Zo'n podiumplaats is nu opnieuw mogelijk, want bondscoach José De Cauwer is met een sterk achttal naar Lissabon gereisd. Daarin ook drie Limburgers: Jan Kuyckx voor de tijdrit vandaag, Wesley Theunis en Kevin Hulsmans voor de wegrit van zondag.

André PUTZEIJS

BR>

Europees kampioenschapbeloften -23 jaar

Hulsmans was in eigen land de meest succesrijke in de belangrijkste klassiekers, Theunis bewees op parcoursen met klimwerk dat hij niets heeft ingeboet van het talent dat hij reeds jaren geleden etaleerde maar dat bij herhaling door tegenslagen werd afgeremd. Het lijkt niet onlogisch dat het Limburgse duo zondag tot de spits van de Belgische ploeg behoort. Denkt de bondscoach daar ook zo over?

José De Cauwer: «Twee jaar geleden deed België niet eens mee aan dit Europees kampioenschap, nu wordt al over winnen en ereplaatsen gesproken. Daar laat ik me niet aan vangen. Voor mij zijn de Italianen en de Fransen de favorieten. Als ik Kevin of Wesley of wie ook op voorhand aanduid als kopman, betekent dat dat de andere Belgen de wedstrijd moeten controleren en daar zijn mijn jongens niet toe in staat. Van mij mag ieder z'n kans gaan, in de loop van de wedstrijd geef ik wel aan in welke richting ik de taktiek wil sturen.

Alhoewel dat niet gemakkelijk zal zijn, want ik mag niet in een volgwagen plaatsnemen. Ik sta aan de kant en zie de renners ook maar één keer per ronde passeren.

Dat vind ik vooral jammer voor Kevin Hulsmans, want eigenlijk moet je die voortdurend aan de leiband houden. Kevin moet dringend meer nadenken in de koers, hij moet zijn rijstijl wijzigen. Met almaar te beuken maak je wel indruk, maar speel je op topniveau in de kaart van de concurrentie. Om het in koerstermen uit te drukken: hij moet de anderen eerst hun bordje laten leegeten en dan pas aan het zijne beginnen.»

En Theunis?

«Wesley heeft grote indruk op mij gemaakt in de Ardennen. Ik ken weinig Belgen van zijn leeftijd die zo goed bergop fietsen. Nadien heeft hij afgebouwd, de voorbije maand trainde hij in de Spaanse Sierra Nevada en reed hij de Ronde van het Waalse Gewest. Ik heb niet meteen een kijk op zijn actuele conditie, maar ik weet wel dat Wesley nu al veel meer met het wereldkampioenschap in het hoofd zit. En ik denk ook dat dat Italiaanse parcours beter voor hem geschikt is.»

Schande

Hoe beoordeelt De Cauwer de huidige lichting van min 23?

«Over Hulsmans en Theunis had ik het al. Wat zuiver talent betreft lijkt Stijn De Volder mij de nummer één. En Christophe Brandt is een heruitgave van Dave Bruylandts die het momenteel al erg goed doet bij de profs. Alleen

verkoopt

Brandt wat minder show dan Bruylandts.

Maar mag ik nog eens iets kwijt? Wat is de toekomst van mijn beloften? Ik zie hoe Belgische profploegen Russen, Japanners, Australiërs en wat weet ik al niet aanwerven. Waarom? Zijn die Fofonovs en Mizourovs dan zoveel beter dan onze eigen jongeren? Neen! Ik vind het een schande dat bij ons jongens van 24-25 bij de elites zonder contract moeten blijven, terwijl er in de profploegen veel slechtere buitenlanders een contract krijgen. Misschien mag iemand die bij de wielerbond in dienst is dat niet luidop zeggen, maar ik doe het wel: dit is een schande!»