Atletiekfederatie in het nauw

ZURICH -

Cocaïne, anabolen en handjeklap. Een week voor het begin van de wereldkampioenschappen in Sevilla staat de internationale atletiek volop in de aandacht. Het zijn niet fraaie records die het nieuws domineren, maar doping- en andere schandalen. De Keniaan Bernard Barmasai voegde woensdagavond in Zürich een nieuw donker hoofdstuk toe.

REUTERS

BR>Barmasai won in de Golden League-ontmoeting de 3000 meter steeple chase. Hij bleef daarmee in de race voor de jackpot van één miljoen dollar. De internationale atletiekfederatie IAAF keert deze bonus aan het einde van het seizoen uit aan atleten die hun onderdeel in alle GL-wedstrijden winnen. Maar Barmasai gaf na afloop ronduit toe dat zijn zege niet zo 'natuurlijk' was. Hij had het op een akkoordje gegooid met de nummer twee Christopher Koskei.

Wereldrecordhouder Barmasai ging hard van start, maar verloor een paar ronden voor het einde tempo. Landgenoot Koskei naderde hem met rasse schreden. Barmasai bleef hem in de eindsprint nipt voor. Maar niet voor niets. Barmasai: «Toen hij wilde passeren, probeerde ik iets tegen hem te zeggen. Ik zei: Laat mij de zege, en daarom hield hij in. Hij zou hebben gewonnen, maar omdat hij een vriend is en we samen moeten leven... de jackpot is voor mij en mijn vrienden.»

De openhartige bekentenis van Barmasai komt de IAAF niet goed uit. De atletiekwereld ligt toch al onder vuur door dopingaffaires. Zo werd onlangs bekend dat uitgerekend oud-sprintkampioen Linford Christie was betrapt op gebruik van nandrolon, een anabole steroïde. Een van de grootste atleten van de afgelopen vijftien jaar en bovendien een fel tegenstander van verboden stimulantia. Christie was al gestopt, maar viel door de mand toen hij in februari in Dortmund voor de lol nog een indoorwedstrijdje liep.