Indonesië stelt economisch beleid zonder IMF-hulp voor

De Indonesische regering heeft vrijdag haar economisch beleid voor de komende jaren gepresenteerd. Eind dit jaar stopt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de hulp aan Indonesië. Om het vertrouwen van investeerders op te krikken belooft het land de begroting tegen 2005 in evenwicht te hebben.

AP Ned

Na de financiële crisis in Azië in 1997 en 1998 kreeg Indonesië leningen van het IMF in ruil voor de belofte dat er economische hervormingen zouden komen. Het land heeft inmiddels zijn begrotingstekort teruggedrongen, de overheidsschuld verkleind en staatseigendom in de bankensector verkocht.

Een nieuw pakket maatregelen moet buitenlandse investeerders overtuigen dat Indonesië ook zonder IMF-leningen economische hervormingen doorvoert. Indonesië wil het begrotingstekort tegen 2004 terugbrengen van 1,8 naar 1,1 procent van het bruto binnenlands product.

In 2005 moet de begroting in evenwicht zijn, deels door het stopzetten van geldverslindende stroom- en brandstofsubsidies. Ook worden opnieuw staatsaandelen in het bankwezen verkocht. De regering verwacht dat de Indonesische economie in 2004 met 4,5 procent zal groeien en met 5 procent in 2005. Dit jaar komt de groei uit op zo'n 4 procent.