Eerste Belgische militairen uit Bunia teruggekeerd

Een vijftiental Belgische militairen, die betrokken waren bij de operatie Artemis in de Democratische Republiek Congo, is vrijdag naar België teruggekeerd. Dat werd zaterdag uit militaire bron vernomen. Ze maakten deel uit van de medische ploeg in Bunia, in het noordoosten van Congo.

Belga

In Bunia zijn nu nog slechts twee à drie Belgen aanwezig, van de 27 Belgische militairen die naar de stad waren gestuurd. Wel is er nog een ploeg van Belgische artsen op de luchthaven van Entebbe in buurland Oeganda, en een detachement van de Belgische luchtmacht. Zij zouden op 17 september terugkeren.

Aan de operatie Artemis, onder leiding van de Fransen, komt op 1 september een einde. De operatie startte eind juni en moest de rust in de stad doen weerkeren. Die was het toneel van gevechten tussen twee rivaliserende stammen, de Hema en de Lendu. De militairen zullen worden afgelost door een ploeg VN-blauwhelmen (MONUC), die over een uitgebreider mandaat zullen beschikken.

Maar volgens een Belgisch militair wil de bevolking van Bunia dat de Europese soldaten van Artemis blijven. Ze hebben geen vertrouwen in de daadkracht van de blauwhelmen, afkomstig uit Bangladesh, Pakistan en Uruguay. De bevolking vreest dat het geweld in de regio opnieuw zal oplaaien.