België levert 200 militairen aan veiligheidsmacht in Afghanistan

België zal 200 militairen (en geen 160 zoals eerder was aangekondigd) leveren aan de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan (ISAF) die sinds maandag onder NAVO-bevel staat. Zo kon men vrijdag vernemen bij het ministerie van Defensie.

Belga

De 200 Belgische militairen krijgen het gezelschap van negen Luxemburgers die zullen worden opgenomen in het Belgische contingent. In totaal bestaat de ISAF-veiligheidsmacht uit 5.500 militairen uit 31 verschillende landen. Maandag droegen Nederland en Duitsland het bevel over de ISAF over aan de NAVO.

Het einde van de Belgische opdracht, die er voornamelijk in bestaat de werking en de veiligheid van de luchthaven van Kaboel te verzekeren, is voorzien voor begin januari 2004. De minister van Defensie, André Flahaut, denkt echter dat België "waarschijnlijk" zal verzocht worden om tot in februari 2004 deel te nemen aan de ISAF-veiligheidsmacht.

De ISAF, sinds maandag onder leiding van de Duitse generaal Göetz Gliemeroth, moet de Afghaanse overgangsregering helpen bij het herstellen van de veiligheid in en rond de Afghaanse hoofdstad Kaboel.