Tulevik Viljandi - Club Brugge 0 - 3

VALGA -

Club Brugge staat sinds gisteravond al met anderhalf been in de eerste ronde van de UEFA-beker. In de heenmatch van de voorronde bleek Tulevik Viljandi uit Estland geen volwaardige tegenstander voor blauw-zwart en dus werden de Esten met duidelijke 0-3 cijfers ingeblikt. Goals van Deflandre (op strafschop) en tweemaal Jankauskas na de rust maken de terugwedstrijd in Brugge op 26 augustus zo goed als overbodig.

BR>Club won niet alleen overtuigend, het overleefde ook de tijdelijke terugzetting naar de middeleeuwen. Want deze JK Tulevik Viljandi-Club Brugge had niks met Europacupvoetbal te maken, maar alles met folklore. Zo had een kwart van de mensen besloten de wedstrijd vanuit hun tuin te volgen, iets wat door de schamele afrastering rond het

Valga Linnastaadionil

geen enkel probleem was overigens. De andere 150 moedigen namen plaats op de mini-tribune.

Verder werden de angstdromen van René Verheyen over het schabouwelijke veld van bij de eerste blik op de wei bewaarheid. Met een beetje verbeelding zag je de plaatselijke koewachter nog net zijn dieren de stal indrijven voor de toss. De realiteit was wel dat Club zijn 142ste optreden op het continent op een afschuwelijk slechte grasmat moest afwerken. Een bal controleren, laat staan normaal combineren over de grond was op deze ruim uitgevallen duinpan onmogelijk. Een pure schande, de UEFA-waarnemer schreef zich dan ook de pleuris.Om zeven uur lokale tijd was er echter geen ontkomen meer aan en rende scheidsrechter Isaksen met 22 spelers het slagveld op. Club verscheen met de aangekondigde elf aan de aftrap, bij Tulevik Viljandi had titularisdoelman Tammus zich tijdens de laatste training geblesseerd. Hij werd vervangen door Vessenberg, waardoor de trainer het het zonder reservedoelman moest stellen.

Sloopwerk

De eerste helft had, zoals door de omstandigheden te vrezen was, bitter weinig om het lijf. Tulevik hield tien minuten de schijn op door mee te schuiven bij balbezit, maar kroop daarna in de favoriete egelstelling. Club, met Lembi veelal in een ver vooruitgeschoven positie, kon beginnen aan de sloop. Verheyen mikte al meteen op de doelman, maar daarna was het 28 minuten wachten vooraleer Martens een hoekschop van Englebert over kopte.

De opdracht voor blauw-zwart was duidelijk: geconcentreerd blijven en geduldig wachten op een bal die goed valt. Clement mikte een aflegger van Jankauskas over, aan de overkant deed Olesk hetzelfde met een vrije trap nadat Lesnjak vrijbuiter Ustritski onderuit had gehaald.

Jankauskas

Rusten deden we bij 0-0. Brugs concentratieverlies werd in het prille begin van de tweede helft ei zo na cash betaald maar daarna trok Club het laken definitief naar zich. Martens bood Englebert de eerste opgelegde kans aan, maar de Luikenaar zag zijn poging via Vessenberg tegen de lat uiteenspatten. Geen nood: bij de corner die volgde maakte Allas handspel in de rechthoek, Deflandre scoorde koel vanop de stip: 0-1.

Nog voor het uur diepten de West-Vlamingen de voorsprong verder uit. Lembi met de assist en Jankauskas tussen twee Esten in één keer vol op de slof: 0-2. Vande Walle moest wel nog een schaarse tegenstoot (via Sirel) met de voet redden, maar daarna deed Jankauskas met zijn tweede van de avond het licht helemaal uit. Een keurig knikje in de winkelhaak en 0-3. Net op tijd overigens, want het begon toen ook letterlijk al fel te schemerdonkeren in het stadion.

Scheidsrechter: Isaken (Faroer).

Toeschouwers: 150.

TULEVIK VILJANDI: Vessenberg, Allas, Lell, Pari, Lelov, Rooba (62' Sirel), Ustritski, Vahtramae (63' Jurisson), Olesk, Anis, Dovydenas

CLUB BRUGGE: Vande Walle, Deflandre, Lembi, Lesnjak, Ilic, Borkelmans, Englebert, Clement, Martens (76' Janssen), Verheyen (85' Vermant), Jankauskas.

Doelpunten: 50' Deflandre 0-1, 58' en 69' Jankauskas 0-2 en 0-3.