Wetenschappers vinden vaccin tegen Ebola-virus

Amerikaanse onderzoekers hebben een experimenteel vaccin ontwikkeld dat primaten doeltreffend beschermt tegen het Ebola-virus. De ontwikkeling is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen de erg besmettelijke dodelijke ziekte, zo maakte het Amerikaanse Nationaal Instituut van de Gezondheid woensdag bekend.

Belga

Peter Jahrling, een onderzoeker van het medisch onderzoeksinstituut naar besmettelijke ziekten van de Amerikaanse strijdkrachten in Fort Detrick (Maryland), een partner in het onderzoek, sprak van een "veel belovende" vondst voor de bescherming van de mens.

Het Nationaal Instituut van de Gezondheid kondigde aan dat het vaccin, dat snel effecten resorteert, met succes is uitgetest op acht makaakapen. De acht proefdieren overleefden het experiment, ook al kregen ze de krachtigste doses van het virus toegediend, aldus de verantwoordelijken.

Het vaccin is nog niet op mensen getest. Maar de wetenschappers wijzen er op dat medicijnen die efficiënt blijken bij primaten een erg grote probabiliteit vertonen ook werkzaam te zijn bij mensen.