IJsland start na 14 jaar opnieuw met "wetenschappelijke" walvisvangst

De regering in IJsland heeft woensdag de vangst van achtendertig dwergwalvissen toegestaan. Volgens het ministerie van Visvangst in Reykjavik zal eind deze maand voor het eerst in veertien jaar de walvisjacht in de IJslandse wateren weer worden opgenomen. De maatregel stuit op felle kritiek van dieren- en milieuorganisaties.

Belga

"Het gaat om wetenschappelijke visvangst. Die is nodig om de invloed van de walvissen op onze visvoorraden te kunnen bestuderen", zegt visserijminister Mathiesen. "We begaan met ons quotum werkelijk een minimalistisch weg en hopen op begrip van andere landen", aldus Mathiesen. "De wetenschappelijke vangst is absoluut legaal en heeft niets te maken met de commerciële jacht op walvissen".

Walvisbeschermers wijzen de "wetenschappelijke" vangst af. Ze zijn van oordeel dat het slechts om een voorwendsel gaat voor de commerciële vangst om walvisvlees. "Er is geen verdedigbare reden voor een wetenschappelijke walvisvangst", aldus Fred O'Regan, directeur van het de Internationale Dierenbescherming. De honderdduizenden dwergwalvissen in de Noord-Atlantische Oceaan zijn zoals alle andere soorten sinds 1982 beschermd door het verbod op commerciële walvisvangst, maar vormen geen bedreigde diersoort.

De regering van Noorwegen laat elk jaar de commerciële vangst toe van enkele honderden dwergwalvissen.