Belgisch-Russisch team ontdekt nieuwe dinosauriër

Een Belgisch-Russisch team van wetenschappers heeft een totnogtoe onbekende dinosauriër ontdekt. De vondst gebeurde vorige maand. De leider van de Belgen in het team, Pascal Godefroit is intussen terug in België en heeft het nieuws van de ontdekking bevestigd.

Belga

De gevonden dino, die door Russische paleontologen intussen omgedoopt is tot 'reuzenzwaan van Arkhara' (het plaatsje waar de dinosauriër gevonden is), is verwant met de hadrosaurus, een plantenetende soort die leefde in het Krijttijdperk, zo'n 65 miljoen jaar geleden. Dat is de periode vlak voor het uitsterven van de dinosauriërs. Het ontdekte skelet was nog bijna intact. De ontdekking werd gedaan in de Amoer-streek, in het zuidoosten van Rusland, tegen de Chinese grens. Volgens de Russische krant Pravda hebben de wetenschappers tevens de resten van een vreemdsoortige krokodil en van twee schildpadden gevonden.

"Het belang van deze ontdekking is groot", zegt Godefroit, onderzoeker op de dienst paleontologie van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen aan de Vautierstraat in Brussel, in een gesprek met Belga. "De vondst bewijst dat er een nog grotere verscheidenheid aan dinosauriërs leefde dan we totnogtoe dachten. Dit bevestigt alleen maar het reeds bestaande vermoeden dat de dino's op zeer korte tijd uitgestorven moeten zijn."

Dat de wetenschappers net in deze omgeving de dinosaurus ontdekt hebben, is geen toeval. "In het uiterste oosten van Rusland en aan de overkant van de grens, in China, worden enorm veel skeletten teruggevonden. In 2001 heeft een expeditie een groot aantal beenderen en vrijwel complete skeletten teruggevonden op deze plaats", aldus Godefroit. Ook bij die expeditie waren, net zoals deze keer, wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen betrokken.

Intussen rijst er echter wel een probleem. De plaats waar de wetenschappers de opgravingen gedaan hebben, ligt vlak bij de autosnelweg naar Khabarovsk. Men is die autosnelweg momenteel aan het verbreden, en de site wordt bedreigd. De wetenschappers zijn volop aan het onderhandelen met de lokale autoriteiten om de opgravingsplaats toch te vrijwaren. "Wij blijven druk uitoefenen op de autoriteiten, want deze plaats is een historisch enorm waardevolle site", aldus Godefroit nog.

Volgend jaar vertrekt er opnieuw een delegatie van het Instituut voor Natuurwetenschappen naar Rusland om verder onderzoek te doen.