Vrouwen in jaren vijftig fitter dan nu

Vrouwen waren vijftig jaar geleden veel beter in vorm omdat ze toen meer huishoudelijke taken uitvoerden. Dat blijkt uit een studie die dinsdag in Groot-Brittannië gepubliceerd is in het vrouwenblad Prima. In het onderzoek werd de levenswijze van de vrouw uit 1953 met die van de moderne vrouw vergeleken.

Belga

Volgens de studie was het ruwe huishoudelijk werk, dat toen dagelijkse kost was voor de meerderheid van de vrouwen, veel efficiënter om gewicht te verliezen dan de moderne afslankingsmethodes of gymsessies. De vrouw uit de jaren vijftig spendeerde gemiddeld drie uur per dag aan huishoudelijk werk en wandelde tot een uur om boodschappen te doen. Ze verbrandde daardoor meer dan het dubbele aantal calorieën dan de moderne vrouw. Die verorbert heel wat meer calorieën en verbrandt er minder.

In 1953 verbrandde een vrouw dagelijks gemiddeld 1.512 calorieën met haar fysieke inspanningen, tegenover 556 nu. De moderne vrouw neemt per dag dan weer 2.178 calorieën op, tegenover 1.818 in de jaren vijftig. Het verschil is volgens de onderzoekers gedeeltelijk te verklaren door het feit dat huishoudelijke taken, zoals wassen of koken, in de jaren vijftig heel wat moeilijker was zonder de hulp van moderne huishoudelektronica. De maaltijden waren vroeger ook evenwichtiger, met meer groenten en minder suikers en vetten. En in de jaren vijftig zat Jane Fonda natuurlijk nog niet aan de work-out.