Sculpturenfestival Zeebrugge opent vrijdagavond

Het Sculpturenfestival Zeebrugge opent op vrijdag de deuren. Het festival, dit jaar in het teken van het historische Brugge, Suske en Wiske, Kiekeboe en vreemd genoeg ook ijssculpturen, vindt al voor de zevende keer plaats. Het Sculpturenfestival in Zeebrugge loopt tot 7 september. Er wordt op 225.000 bezoekers gemikt. Aan het festival werkten dit jaar 85 zandsculpteurs mee. Zij gebruikten 9.000 ton speciaal jong hoekig zand.

Belga

"Onze troef dit jaar is dat we over meer dan zand beschikken", vertelt Angelique Werner van organisator Beach Events Zeebrugge. "Anderen zijn ons gaan nadoen en daarom hebben we naar alternatieven gezocht. Het gaat om ijssculpturen, watersculpturen, lichtsculpturen, een overdekt zandtheater en Sand City voor de kinderen".

Inaxi Holland, dat de uitbating van het festivals op zich nam in het verleden, heeft deze tak van de organisatie vanaf dit jaar overgedragen aan Bruggeling Francis Vandendorpe. "Inaxi Holland bouwt momenteel vijf sculpturen en daarboven nog eens een uitbating doen, was teveel", vertelt Angelique Werner. "Het gaat om twee festivals in Nederland, één in Duitsland, één in Frankrijk en dit in Zeebrugge".

De striphelden Suske en Wiske en Kiekeboe mogen dit jaar de hoofdrol spelen in het zandverhaal. Het decor bestaat terug uit herkenbare plaatsjes in het historische Brugge. Daarmee keert het festival terug naar haar eerste edities. Toen stonden Brugge en de Vlaamse kunststeden centraal.

Een van de nieuwigheden dit jaar, het overdekte zandtheater, is een soort zandspookhuis. In een grote iglo op het strand wordt de temperatuur net onder het vriespunt gehouden. De bezoeker kan er in de ijsbar genieten van een verfrissend drankje. Verkoeling kan ook gevonden worden in de tent bij de water- en lichtsculpturen. "Door deze nieuwe sculptuurvormen, zijn we ook minder afhankelijk van het weer", stelt Angelique Werner.

De bezoekers aan het zevende Sculpturenfestival op het strand van Zeebrugge zijn welkom van zaterdag 2 augustus tot en met zondag 7 september tussen 10 en 22 uur. De toegangsprijs bedraagt maximum 9 euro. Kinderen tot elf jaar, 65-plussers en groepen krijgen korting. Er is een nauwe samenwerking met De Lijn en de NMBS. Meer info via

of 050-20 04 65. href=\"\">\u003c/a href=\"http://www.zandscuptuur.com\u003c/a> of 050-20 04 65.>"}]},"images":[],"infoblocks":[],"intro":{"type":"json","json":[{"p":"Het Sculpturenfestival Zeebrugge opent op vrijdag de deuren. Het festival, dit jaar in het teken van het historische Brugge, Suske en Wiske, Kiekeboe en vreemd genoeg ook ijssculpturen, vindt al voor de zevende keer plaats. Het Sculpturenfestival in Zeebrugge loopt tot 7 september. Er wordt op 225.000 bezoekers gemikt. Aan het festival werkten dit jaar 85 zandsculpteurs mee. Zij gebruikten 9.000 ton speciaal jong hoekig zand."}]},"premium":false,"sections":[{"type":"id","generated":true,"id":"$ROOT_QUERY.articleByExternalId({\"brand\":\"hbvl.be\",\"webcmsId\":\"oid257183\"}).sections.0","typename":"Section"}],"source":null,"subtitle":"","title":"Sculpturenfestival Zeebrugge opent vrijdagavond","webcms":{"type":"id","generated":false,"id":"WebCMS:oid257183","typename":"WebCMS"},"__typename":"Article","attachments":[],"author":"Belga","external_widgets":{"type":"json","json":[]},"keywords":[],"published_at":"2003-08-06T13:15:00.000Z","relatedArticles":[],"tags":{"type":"json","json":{}},"type":"article","videos":{"type":"json","json":[]}},"$ROOT_QUERY.articleByExternalId({\"brand\":\"hbvl.be\",\"webcmsId\":\"oid257183\"}).sections.0":{"brand":"hbvl.be","isHidden":true,"name":"Arch","sequence":100026,"slug":"/arch","type":"default","uuid":"6406","zipcodes":{"type":"json","json":[]},"__typename":"Section"},"WebCMS:oid257183":{"id":"oid257183","url":"https://www.hbvl.be/cnt/oid257183","__typename":"WebCMS"},"ROOT_QUERY":{"articleByExternalId({\"brand\":\"hbvl.be\",\"webcmsId\":\"oid257183\"})":{"type":"id","generated":true,"id":"$ROOT_QUERY.articleByExternalId({\"brand\":\"hbvl.be\",\"webcmsId\":\"oid257183\"})","typename":"Article"}}}