'Russische regering ontneemt peilingbureau onafhankelijkheid'

Het bekendste peilingbureau van Rusland verliest zijn onafhankelijkheid. Daardoor krijgen journalisten, wetenschappers en politici geen toegang meer tot objectieve informatie over de publieke opinie. Dat zegt woensdag de directeur van het bureau VTsIOM in een interview met het persbureau AP.

AP Ned

Binnen enkele weken krijgt het bureau een nieuwe directie waarin uitsluitend regeringsfunctionarissen zetelen, vertelt Joeri Levada. Naar verwachting zal die het management van VTsIOM compleet veranderen. De regering zegt dat de verandering slechts een routinemaatregel is om het bedrijf klaar te stomen voor privatisering.

VTsIOM is in het sovjettijdperk opgericht en altijd een staatsbedrijf geweest. Maar de regering heeft zich volgens Levada tot nu toe nooit bemoeid met de werkzaamheden van het bureau, dat ook geen staatsgelden ontving. De directeur, en anderen met hem, denken dat de maatregel bedoeld is om af te komen van een onafhankelijke informatiebron die politieke peilingen bijhoudt en cijfers verstrekt over gevoelige kwesties als de oorlog in de separatistische deelrepubliek Tsjetsjenië. "VTsIOM is onafhankelijk van iedere druk of invloed", verklaart Leonid Sedov, een van de toponderzoekers van het bureau. "Dat vindt niet iedereen prettig."

Het ministerie van eigendommen, dat de veranderingen doorvoert, ontkent dat er politieke motieven in het spel zijn. Volgens woordvoerder Alexander Parsjoekov is het huidige VTsIOM-bestuur bang dat er wanbeleid aan het licht komt als er een nieuwe directie aantreedt.