James Brown, Carol Burnett en Mike Nichols winnaars Kennedy-prijzen

De muzikant James Brown, actrice Carol Burnett en de in Berlijn geboren Amerikaanse regisseur Mike Nichols krijgen dit jaar een Kennedy-prijs voor hun volledige oeuvre. Dat heeft het Kennedy Center in Washington dinsdag meegedeeld. Zaterdag worden de felbegeerde prijzen in aanwezigheid van de Amerikaanse president George W. Bush voor de 26ste keer uitgereikt.

Belga

Naast Brown, Burnett en Nichols vallen ook de zangeres Loretta Lynn en violist Itzhak Perlman in de prijzen. Zij worden eveneens gelauwerd voor hun "unieke en waardevolle bijdrage" aan het culturele leven in de Verenigde Staten. Beroemdheden die eerder een Kennedy-prijs in de wacht sleepten, zijn Hollywoodsterren Elizabeth Taylor en Katherine Hepburn, zanger Bob Dylan en de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti.

Film- en musicalregisseur Mike Nichols, in 1931 als Michael Peschkowsky geboren in Berlijn kreeg voor zijn debuutfilm, "Who's Afraid of Virginia Woolf" in 1966 vijf Oscars. Daarna maakte hij nog achttien bioscoopfilms waaronder "The Graduate" en "Catch 22". In 1938 vluchtte hij met zijn familie vanuit Duitsland naar New York, waar hij zich ook definitief vestigde.