OCMW Genk meest genderbewuste gemeentedienst Limburg

De prijs voor de meest genderbewuste Limburgse gemeente(dienst) gaat dit jaar naar het OCMW van Genk. Het OCMW kreeg de prijs omdat vrouwelijke werknemers er sterk vertegenwoordigd zijn en omwille van een initiatief dat leidinggevenden toelaat om deeltijds werken.

Belga

Gedeputeerde van Welzijn en Gelijke Kansen Sonja Claes (CD&V) overhandigde woensdag in het Hasseltse provinciehuis een cheque ter waarde van 2.500 euro aan secretaris Staf Mariën van het OCMW van Genk.

Met de prijs wil het Limburgse provinciebestuur initiatieven rond gendergelijkheid belonen. Om voor de prijs in aanmerking te komen, moet het gemeentelijk beleid gericht zijn op het zichtbaar maken van of op het wegwerken van gendergebonden ongelijkheidsmechanismen in de gemeente. Vorig jaar viel de prijs de gemeente Maasmechelen te beurt.

Bij het OCMW van Genk werken verhoudingsgewijs 84,8 procent vrouwen ten opzichte van 15,2 procent mannen. De voorbije jaren was het beleid binnen het OCMW er dan ook op gericht om de vrouwelijke ondervertegenwoordiging in leidinggevende functies weg te werken. In 2003 telde het OCMW 16 vrouwelijke leidinggevenden ten opzichte van 20 mannelijke.

Ook het initiatief "implementatie van het deeltijds werken voor leidinggevenden" van het OCMW, dat sedert januari 2003 in de personeelsstatuten werd opgenomen, kreeg veel bijval. Volgens Claes is het OCMW van Genk er met dit initiatief in geslaagd om een goed evenwicht te vinden tussen de belangen van de leidinggevenden en die van de organisatie en dat zowel voor mannen als voor vrouwen.

Binnen het OCMW van Genk werden eerder ook al al glijdende werkuren en een soepele verlofregeling geïntroduceerd. Momenteel wordt nog onderzocht of er ook thuiswerk kan ingevoerd worden.