ECB ziet "meer redenen" om in economisch herstel te geloven

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt meer tekenen te zien die wijzen op een economisch herstel in de eurozone tijdens de tweede helft van 2003. De huidige rentevoet, op 2 procent, zou in die context volstaan. Dat stelt de ECB in haar maandelijks rapport voor augustus. Een verdere verlaging van de herfinancieringsrente, dat lenen goedkoper maakt en zo de economie aanzwengelt, valt dus niet te verwachten.

Belga

Het herstel in de tweede helft van 2003 zou "geleidelijk" gebeuren, en versnellen in 2004. Experts van de ECB verwachten dit jaar een groei van het bruto nationaal product (bnp) in de eurozone met 0,7 pct. Eerder gingen ze nog uit van een groei met 1 pct. Voor volgend jaar verwachten ze 1,7 pct economische groei.

De ECB berekende dat de werkloosheidsgraad dit en volgend jaar op 8,9 pct zou uitkomen in de eurolanden. Dat is respectievelijk 0,1 en 0,2 procentpunt meer dan bij de vorige rondvraag.

De economie in de eurozone groeide amper in het eerste kwartaal en zou nog blijven slabakken tot september. Obstakel is de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar. Hierdoor worden Europese producten in het buitenland duurder. Een toename van de vraag in het buitenland kan dat effect compenseren, meent de ECB.

Positief is dan weer dat het consumenten- en ondernemersvertrouwen in Europa de voorbije maanden opnieuw is toegenomen. Ook de Europese dienstensector kende in juli voor het eerst dit jaar een groei. De inflatie zou rond de cruciale grens van 2 pct blijven, meent de ECB.