Oostkantons maken positieve balans op

Het warme weer tijdens het voorjaar en de maand juli zorgde ook in de Belgische Oostkantons voor een toename van het toerisme. Uit een rondvraag bij 65 gemeentelijke kantoren, die donderdag werd gepubliceerd door de Toeristische Dienst van de Oostkantons, blijkt dat de balans positief is en in sommige gevallen zelfs uitzonderlijk positief.

Belga

Vooral de uitbaters van de stranden aan het meer van Bütgenbach en Robertville en uitbaters van openluchtzwembaden deden het goed. Zo bezochten dagelijks 1.000 tot 1.200 mensen het meer van Robertville. Ook campings en restaurants met terras of tuin profiteerden van het uitzonderlijke weer. Hotels en appartementen waren evenwel niet volzet. Musea deden het dan weer minder goed. In totaal evalueerden 39 kantoren de zomer tot nu toe als "goed tot zeer goed". Vijftien ondervraagden zeggen "tevreden" te zijn. Elf kantoren beoordelen het seizoen als "slecht".

De toeristen zijn vooral Nederlandstaligen, gevolgd door de Frans- en Duitstaligen. Ze verblijven gemiddeld zeven dagen of meer in vakantiedorpen of op campings tegenover maximum drie dagen in hotels en jeugdherbergen. Opvallend zijn de vele last minute-reserveringen.

De verantwoordelijken van het toerisme in de Oostkantons zijn ook erg opgetogen over de terugkeer van de Formule 1 naar Francorchamps in 2004.