Acties Bij SABCA in Gosselies en Haren

Bij vliegtuigconstructeur SABCA in Gosselies hebben de arbeiders donderdag een werkonderbreking gehouden. In de fabriek in Haren wordt er de hele dag gestaakt, zowel door de arbeiders als door de bedienden. De acties komen er onder impuls

Belga

van de vakbonden om de druk op de directie op te voeren.

Het sociaal conflict bij SABCA zit al maandenlang muurvast. De directie maakte eind maart omwille van de crisis in de luchtvaartsector een herstructureringsplan bekend, dat naast een loonsvermindering van 15 procent, voorziet in het collectief ontslag van 296 van de 1.100 werknemers. Tijdens de vakantieperiode kregen dertig werknemers van SABCA in Haren hun ontslagbrief in de bus. De vakbonden pikken dit niet omdat er nog steeds geen sociaal plan op tafel ligt.

Donderdag werd er in Gosselies enkel actie gevoerd door de arbeiders. De bedienden gingen wel aan het werk, maar zouden eventueel later op de dag nog een werkonderbreking kunnen houden.

Op de site van Haren legde het voltallige personeel het werk neer. Ook de volgende dagen zou er gestaakt worden. Op 13 augustus gaan vakbonden en directie opnieuw rond de tafel zitten.