Protest tegen pensioenhervormingen in Brazilië

Ongeveer 50.000 mensen hebben woensdag in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia tegen een regeringsvoorstel geprotesteerd dat beoogt de pensioenen van ambtenaren te verlagen. De demonstratie liep uit op een protest tegen president Luiz Inacio Lula da Silva, die volgens de betogers met het voorstel verraad pleegt. De betoging begon vreedzaam, maar eindigde in geweld toen honderden demonstranten door politiekordons heen braken en stenen gooiden naar het parlementsgebouw. Braziliaanse media meldden dat ten minste vier betogers en twee agenten gewond waren geraakt. Veel ruiten in het parlementsgebouw sneuvelden. De orde kon na ongeveer een uur worden hersteld.

AP Ned

Het protest was de grootste bijeenkomst in de hoofdstad sinds de inauguratie van Silva afgelopen 1 januari. Enkele uren eerder had het lagerhuis een grondwetshervorming toegestaan die de weg effent voor het verlagen van de overheidspensioenen. De maatregel moet de schatkist in de komende 20 jaar ongeveer 56 miljard real (16,2 miljard euro) besparen.

Analisten noemen de hervormingen noodzakelijk om de economie aan te trekken, die op het punt van recessie staat. De betogers voelen zich verraden door Silva, die werd gekozen op een programma vol beloften van banengroei en verlichting van de armoede. Op spandoeken werd Silva uitgemaakt voor "kapitalistenvriend" en "verrader". Enkelen droegen een doodskist met daarop de naam van de president, een voormalig vakbondsleider die grote populariteit onder de armen genoot.