Moussaoui beschuldigd van beramen van aanslag op Witte Huis

Het gerecht in de Verenigde Staten beschuldigt Zacarias Moussaoui ervan dat hij van plan was een vliegtuig te kapen om ermee op het Witte Huis in te vliegen, zo blijkt uit documenten die zaterdag door de New York Times gepubliceerd werden. De terreuraanslag zou los van die van 11 september gepleegd worden.

Belga

De beschuldiging werd op 30 januari op een rechtszitting achter gesloten uitgesproken en rechter Leonie Brinkema, die met het proces Moussaoui belast is, gaf vrijdag toestemming voor de publicatie van een deel van het verslag van de zitting. De beschuldiging steunt op het getuigenis van Faiz Bafana, een vermeende Maleisische terrorist die in Singapore vastzit. "Moussaoui wist heel goed waarom hij daar was. Het was om een vliegtuig op het Witte Huis te laten neerstorten", verklaarde substituut Kenneth Karas aan de rechter.

De raadsmannen van Moussaoui denken dat het getuigenis van Bafana hun cliënt kan helpen omdat de Maleisiër onder meer zegt dat hij denkt dat Moussaoui gek is, aldus de krant.

Overigens heeft rechter Brinkema een brief tegengehouden die Moussaoui naar de Brit Richard Reid wou sturen. Reid probeerde in december 2001 een vliegtuig op weg van Parijs naar Miami op te blazen met springstof die in zijn schoenen verstopt zat. Hij werd in januari in de VS tot levenslang veroordeeld. De Amerikaanse federale politie (FBI) was van mening dat de brief gecodeerde berichten kon bevatten.

Moussaoui, een Fransman die voor de aanslagen van 11 september 2001 in de VS opgepakt werd wegens overtreding van de immigratiewetten, is de enige verdachte die in verband met de aanslagen op het World Tade Center en het Pentagon berecht wordt. Bij de aanslagen vielen zo'n 3.000 doden. Moussaoui bekent een aanhanger van Osama bin Laden te zijn, maar ontkent elke betrokkenheid bij het beramen van een aanslag.