VS: Tsjetsjeense leider Basajev terrorist

De Verenigde Staten hebben de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev tot een gevaar voor de VS uitgeroepen en hem op een lijst van gezochte terroristen geplaatst.

AP Ned

Minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei vrijdag dat Basajev banden heeft met Al-Qaida en dat er een groot gevaar bestaat dat hij terreuraanslagen zal plegen op Amerikaanse doelen. Powell heeft de Verenigde Naties gevraagd Basajev een internationaal reisverbod op te leggen en alle wapenverkopen en financiële steun aan de Tsjetsjeense rebellen te verbieden.

In Rusland is met grote instemming gereageerd op de door de VS geëiste maatregelen tegen Basajev, die onder meer de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de gijzelingsactie in een Moskous theater eind vorig jaar en al jarenlang als krijgsheer tegen het Russische leger in Tsjetsjenië strijdt.

Het Russische leger maakt al jaren jacht op Basajev, die ondanks dat hij een been verloor in de strijd tegen de Russen, de dans tot nog toe wist te ontspringen. Een poging van Basajev om in 1996, toen Rusland zich na de eerste Tsjetsjeense oorlog uit de deelrepubliek had teruggetrokken, tot president van Tsjetsjenië te worden gekozen mislukte. Hij verloor de verkiezingen van Aslan Maschadov, die Basajev vroeg vice-president te worden.

Na de nieuwe inval van het Russische leger in Tsjetsjenië in 1999 verruilde Basajev de politiek opnieuw voor de gewapende strijd. Na de gijzeling in Moskou zette Maschadov Basajev uit het leiderschap van de rebellen, waarna Basajev op eigen houtje zijn strijd tegen het Russische leger voortzette. Bij zelfmoordaanslagen die worden toegeschreven aan Basajev en zijn mannen zijn sinds mei ongeveer honderd mensen om het leven gekomen.