Aartsbisdom Boston biedt slachtoffers van misbruik 55 miljoen dollar

Het aartsbisdom van Boston in de Verenigde Staten heeft ongeveer 500 slachtoffers van seksueel misbruik door priesters in totaal 55 miljoen dollar schadevergoeding aangeboden. In ruil voor een vergoeding van ongeveer 100.000 dollar per persoon moeten de rechtszaken tegen de kerk worden ingetrokken.

AP Ned

Met het aanbod hoopt het bisdom een eind te maken aan de al jarenlang slepende schandalen over priesters die de afgelopen decennia kinderen seksueel misbruikt hebben. Inmiddels heeft ook het openbaar ministerie zich in de zaak gemengd. Dat schat dat er de afgelopen zestig jaar zeker duizend kinderen zijn misbruikt en dat kerkleiders lange tijd geprobeerd hebben de excessen geheim te houden en nauwelijks optraden tegen priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik.

Een advocaat die ongeveer 200 mensen vertegenwoordigt in de zaak tegen het bisdom Boston, Jeffrey Newman, noemt het aanbod van de kerk "een goed begin, maar niet meer dan dat. Het is niet gezegd dat we hiermee akkoord gaan."

Het aanbod van de kerk vervalt als het niet binnen 30 dagen door ten minste 95 procent van de klagers wordt aanvaard.

In juni keerde het aartsbisdom van Louisville in de staat Kentucky in een vergelijkbare zaak een schadevergoeding uit van 25,7 miljoen dollar aan 243 slachtoffers van seksueel misbruik.