Rebellen doden elf Congolese ontwikkelingshelpers

Elf Congolese ontwikkelingshelpers werden op 24 juli gedood nadat zij gegijzeld werden door Burundese rebellen en Rwandese miliciens in de Democratische Republiek Congo. Dat maakte de MONUC, de VN-missie in RDC Congo bekend, zo heeft het katholieke persagentschap MISNA vrijdagavond gemeld.

Belga

De slachtoffers, waaronder een ingenieur, waren werkzaam in een project van de Britse humanitaire organisatie Tearfund. De MONUC liet weten dat zij ontvoerd werden in Kafulu, niet ver van Baraka door krijgers van de FDD (Forces de Défense de la Démocratie), de belangrijkste rebellenbeweging in Burundi, en door ex-leden van de FAR (Forces Armées Rwandaises), co-verantwoordelijken van de genocide in 1994.

De Amerikaan William Swing, de chef van de MONUC, heeft de dood van de ontwikkelingshelpers betreurd. "Deze tragedie maakt de permanente gevaren duidelijk waaraan de ontwikkelingshelpers bloot staan".

MISNA wijst er op dat er zich nog steeds buitenlandse gewapende groepen in RDC Congo ophouden. Ze komen voornamelijk uit Rwanda en Burundi en vechten er aan de zijde van lokale milities.