Zuid-Afrika gaat aids-remmers verdelen

De Zuid-Afrikaanse regering wil hiv-besmette Zuid-Afrikanen aids-remmers ter beschikking stellen. De overheid heeft het ministerie van Gezondheid gevraagd om dringend een gedetailleerd plan uit te werken voor de verdeling van de geneesmiddelen. Dat plan moet voor eind september 2003 af zijn.

Belga

Zowat 4,7 miljoen Zuid-Afrikanen -één op de negen inwoners- zijn besmet met het hiv-virus of hebben aids. Het gaat om het hoogste aantal ter wereld.

Aids-activisten zijn opgetogen over de beslissing van de regering, maar reageren ook voorzichtig. Ze waarschuwden dat ze al eerder ontgoocheld werden en zeggen de uitwerking van het plan af te werken vooraleer te juichen. Toch noemden de activisten de regerinsgplannen het beste nieuws sinds jaren.

Het is voor het eerst dat de Zuid-Afrikaanse regering zich op dergelijke schaal inzet voor hiv-besmetten. President Thabo Mbeki heeft lange tijd het verband tussen hiv en Aids in twijfel getrokken. Hij stelde dat slechte voeding en huisvesting verantwoordelijk waren voor de verzwakte afweer van veel Zuid-Afrikanen.