Witte korrels aan Belgische kust zijn eendekroos

Volgens marinebioloog Francis Kerckhof, verbonden aan het Beheerscentrum Mathematisch Model Noordzee (BMM), zijn de mysterieuze witte korreltjes die aanspoelden op de Belgische kust, niets anders dan gebleekt eendekroos. Volgens Kerckhof is het ook nutteloos dat er zoveel tijd en manschappen besteed worden aan de opkuis van de witte korrels. "Het eendekroos zal ook wel vanzelf verdwijnen", is zijn mening.

Belga

Francis Kerckhof heeft vrijdag een staal genomen van de witte substantie, droge korrels zo groot als een rijstkorrel, en heeft het staal onderzocht. "Het gaat hier niet om isolatiekorrels van de Tricolore of plastic bolletjes. De korrels hebben duidelijk een plantaardige structuur, het blijkt te gaan om het omhulsel van de eendekroos. De plantaardige kern is verteerd".

Het eendekroos zijn eenjarige, groene plantjes die groeien aan de oppervlakte van stilstaande wateren en dienen als voedsel voor eenden. "Via de Ijzer of het kanaal Brugge-Oostende zijn ze waarschijnlijk in zee terechtgekomen, misschien ook via Noord-Frankrijk. Waarschijnlijk hebben ze lange tijd op zee rondgedreven en zijn ze daar helemaal verbleekt door de hevige zon, en later aangespoeld op onze stranden. Het is overigens niet uitzonderlijk dat eendekroos aanspoelt, maar nu betreft het wel een groot aantal", aldus Kerckhof.

Ondertussen zijn verschillende hulpdiensten druk bezig om de stranden van Nieuwpoort en Oostduinkerke op te ruimen. "We zullen hier nog de hele dag mee bezig zijn", klinkt het bij de brandweer van Nieuwpoort.