Eerste Belgische "flash mob" op Antwerpse Grote Markt

Als eerste stad in ons land heeft Antwerpen zaterdagmiddag kennis gemaakt met de "flash mob". Dat is een groep mensen die op een bepaald uur samenkomt om samen gedurende korte tijd éénzelfde, onzinnige handeling te doen en dan weer snel uit elkaar te gaan. Bedoeling is om de omstaanders met verbazing te slaan.

Belga

Flashmobbing is een hype die de jongste weken uit de States is overgewaaid naar Europa. Het principe van flashmobbing is simpel: via een kettingmail of internetsite wordt opgeroepen om op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats samen te komen. De flashmobbers krijgen er instructies over wat de handeling die ze allen samen zullen uitvoeren.

De eerste flash mob of flitsmenigte in België voltrok zich om 12 uur op de Antwerpse Grote Markt. Een veertigtal mensen kreeg er via een flyer de opdracht om samen naar het standbeeld van Brabo te kijken alsof het een uitzonderlijk kunstwerk was. Daarna moesten ze errond lopen en elkaar een hand geven. Omstaanders keken raar op.

Initiatiefnemer Bart Van Orshoven reageerde tevreden over de opkomst. "Veertig mensen is behoorlijk. Bij de eerste flash mob in Amsterdam waren er slechts drie mensen. Dat er interesse is voor flashmobbing blijkt uit de reacties die we op onze website (www.outfit.be) krijgen. Die is sedert vrijdag online en ruim 700 mensen hebben al hun gegevens achtergelaten", zegt Van Orshoven.

Mob-erator Van Orshoven is van plan nog flash mobs te organiseren, maar wil toch één en ander verbeteren. "Ik moet een manier vinden om de flash mobs een duidelijker einde te geven. De deelnemers stopten niet allemaal samen en dat is wel de bedoeling", zegt Van Orshoven.

"Er was ook een misverstand gerezen bij de plaats van afspraak. Media hadden melding gemaakt van het gebeuren, maar hadden gezegd dat de mob op de Groenplaats zou doorgaan, terwijl ik enkel had gezegd dat mensen in de buurt van de Groenplaats moesten bellen voor instructies", zegt de organisator.

Het is net de bedoeling om de exacte locatie niet op voorhand vrij te geven, anders is het verrassingseffect weg, natuurlijk. Heel wat mensen zijn naar verluidt niet op de Grote Markt geraakt", aldus Van Orshoven.