Berging Tricolor: opnieuw aanvaring vermeden, al de 57e keer

Sinds het Noorse vrachtschip Tricolor voor de Noord-Franse kust gekapseisd is, op 14 december 2002 in het Kanaal in Franse territoriale wateren, konden de Franse, Britse en Belgische autoriteiten al 57 aanvaringen van schepen met de Tricolor verhinderen.

Belga

De laatste keer was afgelopen woensdag, rond 16.40 uur. De cargo "Bunga Saga, een gevaarte van 225 meter uit Maleisië, wilde het Kanaal invaren komende van de haven van Antwerpen. Het schip voer recht af op de Tricolor en de bergingswerken. De Belgische patrouilleboot Lobelia en enkele boten van het bergingsconsortium merkten dat op tijd, voeren op het schip tegemoet en konden het op 2,2 kilometer van het wrak van koers doen wijzigen.

"Alle schepen die in de omgeving moeten varen, worden nochtans duidelijk en via diverse kanalen van de aanwezigheid van het wrak geïnformeerd. Ook deze cargo werd door de Antwerpse autoriteiten bij het verlaten van de haven duidelijk geïnformeerd", zegt men op de Franse zeeprefectuur.

De maatregelen om aanvaringen te vermijden werden nog verscherpt sinds op 1 januari 2003 het schip Vicky tegen de Tricolor voer. Daarbij kwam tussen 200 en 800 ton olie in zee terecht. Elke dag lossen een Britse, Franse en Belgische patrouilleboot elkaar af rond de Tricolor.

Volgens vaststellingen en berekeningen kan het wrak dat vandaag nog in zee ligt slechts een beperkte hoeveelheid olie en andere brandstoffen bevatten. Vrijdag stelden ambtenaren van het Mathematisch Model van de Noordzee met een radarbeeld echter opnieuw een lichte olievervuiling vast rond het wrak, dat momenteel wordt doorgezaagd. Toch is die vervuiling volgens het Belgische instituut "niet zorgwekkend". In het wrak zitten nog steeds meer dan tweeduizend luxeauto's.

Intussen schiet het afzagen van het tweede wrakstuk van de Tricolor goed op. "We vermoeden dat het zaterdagavond zal doorgezaagd zijn. Dan moeten de pontons met hijskranen weer ter plaatse komen, zodat we vermoedelijk maandag of dinsdag het wrakstuk uit het water kunnen halen", zegt Claudia Van Andel van de gelegenheidsfirma Combinatie Berging Tricolor. Dan zal het reuzeponton Giant 4 het tweede stuk vanuit Zeebrugge halen. Het eerste wrakstuk blijft de hele tijd op het ponton staan.

In de haven van Zeebrugge hebben de bergers nu reeds 45 auto's uit het eerste wrakstuk van de Tricolor gehaald.

Vrijdag had minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a) een bezoek gepland aan de bergingswerken op zee. Maar door dichte mist werd het bezoek verplaatst naar eind volgende week.

Een onderzoek van de ecoloog van de stad Brugge heeft uitgewezen dat de bergingswerken geen verontreiniging veroorzaken in het water van de haven, noch van het nabijgelegen Boudewijnkanaal. De bergers hebben alle voorzorgen genomen, zegt schepen van milieu Jean-Pierre Vanden Berghe. De bergingsfirma had uit voorzorg zelf een dam rond het ponton Giant 4 aangelegd.